ΥΓΕΙΑ
15/08/2022 15:02

Κορονοϊός: Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Ομικρον

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επικεντρώσει το πρόγραμμα αναμνηστικών εμβολιασμών σε άτομα άνω των 50 ετών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Ομικρον
Πηγή: shutterstock, pixabay, Getty images
Ανάγνωση:

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Όμικρον. Όπως επισημαίνει η βρετανική κυβέρνηση, το πρώτο αναμνηστικό εμβόλιο COVID-19 εγκρίθηκε από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Το προσαρμοσμένο εμβόλιο COVID-19 που κατασκευάστηκε από τη Moderna στοχεύει δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού, τον ​​αρχικό ιό από το 2020 και την παραλλαγή Όμικρον.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ενας στους 8 εμφανίζει «long Covid» - Σε ποιους καταγράφεται συχνότερα

Μια ενημερωμένη έκδοση του εμβολίου για την COVID-19 που φτιάχτηκε από τη Moderna και στοχεύει δύο παραλλαγές του κορονοϊού (γνωστό ως «δισθενές» εμβόλιο) εγκρίθηκε σήμερα για αναμνηστικές δόσεις σε ενήλικες από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) αφού διαπιστώθηκε ότι πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας της ρυθμιστικής αρχής της χώρας.

Πώς θα χορηγείται και ποιες παρενέργειες έχει

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επικεντρώσει το πρόγραμμα αναμνηστικών εμβολιασμών σε άτομα άνω των 50 ετών και σε ευπαθείς ομάδες. Η Moderna παρασκευάζει τις δόσεις εδώ και μήνες, οπότε θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σύντομα, όπως επισημαίνεται στους Financial Times.

Η απόφαση να χορηγηθεί έγκριση για αυτό το αναμνηστικό εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώθηκε από το ανεξάρτητο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης, την «Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα», μετά από προσεκτική εξέταση των στοιχείων. Σε κάθε δόση του αναμνηστικού εμβολίου, το ήμισυ του εμβολίου (25 μικρογραμμάρια) στοχεύει στο αρχικό στέλεχος του ιού από το 2020 και το άλλο μισό (25 μικρογραμμάρια) στοχεύει στην Όμικρον.

Η απόφαση της MHRA βασίζεται σε δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που έδειξε ότι το εμβόλιο Moderna πυροδοτεί μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση τόσο κατά της Όμικρον (BA.1) όσο και του αρχικού στελέχους του 2020. Σε μια διερευνητική ανάλυση το εμβόλιο αυτό βρέθηκε επίσης, να δημιουργεί καλή ανοσοαπόκριση έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 της Όμικρον
Επίσης, σημειώνεται πως οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ίδιες με αυτές που παρατηρήθηκαν για την αρχική αναμνηστική δόση Moderna και ήταν τυπικά ήπιες ενώ δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Από την πλευρά της, η Δρ. Τζουν Ρέιν, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MHRA είπε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έγκριση του αναμνηστικού εμβολίου Moderna, το οποίο βρέθηκε στην κλινική δοκιμή ότι παρέχει ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι της παραλλαγής Omicron BA.1 καθώς και του αρχικού στελέχους του 2020. Η πρώτη γενιά εμβολίων COVID-19 που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζει να παρέχει σημαντική προστασία έναντι της νόσου, σώζοντας ζωές. Αυτό που μας δίνει αυτό το εμβόλιο είναι ένα εργαλείο στο οπλοστάσιο μας για να μας βοηθήσει να προστατευτούμε από αυτήν την ασθένεια καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται», επισημαίνοντας πως «έχουμε εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική επιτήρησης και παρακολούθησης όλων των εγκεκριμένων από το Ηνωμένο Βασίλειο εμβολίων COVID-19».

Ο καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Φάρμακα, Munir Pirmohamed, τόνισε από την πλευρά του: «Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα και η Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων για τα εμβόλια COVID-19 εξέτασαν ανεξάρτητα τα δεδομένα για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα, συμφωνώντας με την απόφαση της MHRA. Ο ιός, SARS-CoV-2, εξελίσσεται συνεχώς για να αποφύγει την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Αυτό το νέο εμβόλιο αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη εμβολίων για την καταπολέμηση του ιού, με την ικανότητά του να οδηγεί σε μια ευρύτερη ανοσολογική απόκριση από το αρχικό εμβόλιο».


Πότε έρχεται στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά της Όμικρον

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η προμήθεια των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορονοϊό θα γίνει σε δύο φάσεις έως το τέλος του χρόνου. Αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταθέσει τους φακέλους τους, υπάρχουν εγκριτικές διαδικασίες και «από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε να υπάρχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΒΟΛΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ