Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία νέα υπο-παραλλαγή της υπο-παραλλαγής Ομικρον 4 του κορονοϊού, η ΒΑ.4.6, εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το νέο στέλεχος καταγράφηκε για πρώτη φορά στις 14 Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκτοτε εντοπίζεται σε πάνω το 10% των δειγμάτων που ταυτοποιούνται στα ειδικά εργαστήρια. Ηδη εξαπλώνεται ραγδαία σε Βρετανία και Δανία, αλλά έχει εντοπιστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σε χαμηλότερα ποσοστά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα ότι καταλαμβάνει σχεδόν το 13% των παραλλαγών Sars-Cov-- 2 που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Ανησυχία για την συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης τον χειμώνα - Τα καλά και τα κακά νέα

Η παραλλαγή BA.4.6 είναι παρόμοια με τη BA.4, αλλά φέρει μια νέα μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα –δηλαδή την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που του επιτρέπει να εισέλθει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού- βοηθώντας τον να διαφεύγει από τα αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τη νόσηση. Οπως όλες οι παραλλαγές της Ομικρον, έτσι και η BA.4.6, φαίνεται να προκαλεί γενικά λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, αλλά τείνει να είναι πιο μεταδοτική και πιο ικανή στην διαφυγή της ανοσίας. Τα CDC υπολόγισαν την περασμένη Τρίτη ότι σχεδόν το 13% των κυκλοφορούντων παραλλαγών του κορονοϊού αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο στέλεχος. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, η BA.4.6, καταλαμβάνει σχεδόν το 22% των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές. Μεταξύ αυτών, στις πολιτείες της Αϊόβα, του Κάνσας, του Μιζούρι και της Νεμπράσκα. Την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, η BA.4.6 αποτελούσε το 12,8% των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το 11,9% που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η χώρα μας, έχουν ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με τα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί στις νέες υπο-παραλλαγές  της Ομικρον, τα οποία είναι πιθανόν να είναι αποτελεσματικά και έναντι της BA.4.6.

Πόσο ανησυχητικό είναι το νέο στέλεχος

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριο Παρασκευή, οι υπο-παραλλαγές τις Ομικρον δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν φαίνεται να μπορούν να τροποποιήσουν την πορεία που διαγράφει η πανδημία. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπές, ωστόσο, αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που αναδυθεί μία νέα παραλλαγή -και όχι υπο-παραλλαγή όπως η BA.4, η BA.5, η ΒΑ.2.15 («Κένταυρος») και τώρα η BA.4.6- με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή. 

Οπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο Insider, «είναι δεδομένο ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εάν θα έχουμε την ανάδυση μίας παραλλαγής η οποία θα μπορεί να κυριαρχήσει. Αν θα έχει, δηλαδή, πλεονεκτήματα σε σχέση με την Ομικρον. Επειδή η Ομικρον έχει πολύ υψηλή μολυσματικότητα, η μικρή πιθανότητα αφορά στο αναδυθεί κάτι εκ νέου, το οποίο θα είναι πιο μολυσματικό από την Ομικρον και θα έχει και πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA