Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία εκφράζεται από επιστήμονες και υγειονομικές αρχές για ένα πιθανότατο νέο κύμα κορονοϊού που αναμένεται το επόμενο διάστημα, αλλά και για τη συνύπαρξη επιδημίας κορονοϊού και γρίπης. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Healthworld, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ και «μετρ» των εμβολίων Γιώργος Παυλάκης τόνισε ότι η επιδημία κορονοϊού είναι ακόμα εδώ και έκανε λόγο για έναν «πολύ προβληματικό» επερχόμενο χειμώνα. 

Διαβάστε ακόμη: Προσωπικός Γιατρός: Εγγεγραμμένοι 4,3 εκατ. πολίτες - Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Οι πολίτες δεν δίνουν πια την ίδια σημασία στην επιδημία και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί πρέπει να κατεβάσουμε όλοι το στρες, για να επιβιώσουμε στις παρούσες αντίξοες συνθήκες, καθώς αναφύονται καινούρια προβλήματα, οικονομικά και άλλα, που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ωστόσο, ήδη το χειμερινό κύμα έχει αρχίσει και είναι υψηλότερο κάθε εβδομάδα», ανέφερε. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα κρούσματα που προκάλεσε ο κορονοϊός στη χώρα μας, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν σημαντική αύξηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 7 μέρες ήταν συνολικά 54.649, αριθμός αυξημένος κατά 22%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το 2% των περιστατικών ήταν επαναλοιμώξεις.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανήλθαν σε 1.073, με το μέσο όρο του επταημέρου να σημειώνει αύξηση κατά 153,31%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Μικρή περαιτέρω αύξηση καταγράφηκε και στον δείκτη μεταδοτικότητας, ωστόσο μειώθηκαν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Τα καλά και τα κακά νέα

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, τα καλά νέα είναι ότι στην Ελλάδα επικρατεί σχεδόν αποκλειστικά το στέλεχος Όμικρον 5, το οποίο αντιμετωπίζεται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια πολύ αποτελεσματικά. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη  Δευτέρα (3/10), έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον 4 και 5, με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Τα κακά νέα είναι ότι τα νέα στελέχη είναι προ των πυλών και είναι ιδιαίτερα επίφοβα φέτος, καθώς αποφεύγουν την ανοσία που έχουμε χτίσει, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί και για τη συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης.

«Η γρίπη και άλλοι ιοί του αναπνευστικού ήρθαν φέτος πολύ γρήγορα και έντονα. Με φοβίζει λοιπόν αρκετά η συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού, γιατί αν συμπέσουν τα επιδημικά κύματα, προβλέπεται πολύ μεγάλη νοσηρότητα. 

Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τι έγινε τον προηγούμενο χειμώνα, που ήταν ο χειρότερος της πανδημίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αλλά χρειάζεται έντονη προσπάθεια και η συμβουλή μου θα ήταν μαζικός εμβολιασμός και προληπτικά μέτρα δημόσιας Υγείας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους που είναι ένα απλό και εφαρμόσιμο μέτρο», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Την προσοχή σχετικά με τη «διπλοεπιδημία» εφιστά και το υπουργείο Υγείας στην εγκύκλιό που εξέδωσε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Όπως επισημαίνει «κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση. 

Βάσει των επιστημονικών συστάσεων, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA