Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα… κάγκελα βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία μετά και τα τελευταία «ραβασάκια» για το νοσοκομειακό clawback β’ εξαμήνου 2021, τα οποία εκδόθηκαν 10 μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς, καταλύοντας κάθε έννοια προβλεψιμότητας. Οπως προκύπτει, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση, τη στιγμή που το κρατικό «κονδύλι» ουσιαστικά μειώνεται, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το «μερίδιο» των εταιρειών στη χρηματοδότηση της δαπάνης για φάρμακα στα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Θάνο Πλεύρη και Ακη Σκέρτσο, ζητώντας άμεση συνάντηση μαζί τους. Βάσει των στοιχείων του ΣΦΕΕ, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μεταξύ των ετών 2019 – 2022, έχει αυξηθεί κατά 23,1%.

Την ίδια στιγμή, η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος και, με αφαίρεση των κλειστών προϋπολογισμών που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί μεταξύ των ετών 2019 – 2022 κατά 10,1%. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, το αποτέλεσμα αυτής της υποχρηματοδότησης είναι οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας, κατά την ίδια περίοδο, να αυξηθούν κατά 61,4%. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 2021 η υπέρβαση αποτελεί το 55,2% της δαπάνης, ενώ το 2022 εκτιμάται πως θα υπερβεί το 61.0% της δαπάνης!

Ανυπόστατος κάθε ισχυρισμός για προκλητή ζήτηση

Ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος, όσον αφορά στο είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Παράλληλα, τονίζει ότι  τελευταία 2 χρόνια, λόγω της Covid-19, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας (ιατρικοί επισκέπτες) είχαν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί προκλητής ζήτησης είναι ανυπόστατος.

Τέλος, επισημαίνει ότι κατά την περίοδο της Covid-19, αλλά ακόμη και σήμερα, είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και κάθε είδους υπηρεσία που αυτά παρέχουν και, δεδομένου ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι φυσική συνέπεια. «Η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πώς.

Αντίθετα, συνεχίζει να επαναπαύεται και να στηρίζεται στη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από τη φαρμακοβιομηχανία κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να προμηθεύει τα νοσοκομεία με φάρμακα, ενώ γνωρίζει πως πάνω από τα μισά δεν θα πληρωθούν και για όσα εξ αυτών πληρώνονται, αυτό γίνεται με αυξανόμενη χρονική καθυστέρηση», αναφέρει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του. Και καταλήγει: «Καθώς η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, επανερχόμαστε με το αίτημά μας για άμεση συνάντηση μαζί σας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA