Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενσωματώθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γονιδιακές εξετάσεις για τον κληρονομούμενο καρκίνο, που ελέγχουν την παρουσία μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA 1 και 2 , σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ και απευθύνεται στους γιατρούς και στους δικαιούχους. Με την ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η αποζημίωση των εν λόγω εξετάσεων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα γίνεται αυτόματα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται με 4 και πλέον χρόνια καθυστέρηση, δεδομένου ότι η Υπουργική Απόφαση με την οποία κοστολογούνταν οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες έχει εκδοθεί από το Σεπτέμβριο του 2018. 

Διαβάστε ακόμη: ΙΣΑ: Η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, στο επίκεντρο της σύσκεψης, με τον Υπουργό Υγείας

Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, κατόπιν επιτυχούς διαπραγμάτευσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών ΕΟΠΥΥ, επετεύχθη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων ασφαλισμένων στον Οργανισμό. Ειδικότερα, για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) η συμμετοχή ορίζεται στα 78,75 ευρώ, έναντι του ποσού των 105 ευρώ που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα άτομα που κληρονομούν παθογόνες παραλλαγές σε ένα από αυτά τα γονίδια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, κυρίως του μαστού και των ωοθηκών, αλλά και ορισμένων άλλων τύπων καρκίνου. Επίσης, τείνουν να εμφανίσουν καρκίνο σε μικρότερη ηλικία, σε σχέση με άτομα που δεν έχουν τέτοια παραλλαγή

Η διαδικασία

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των συγκεκριμένων εξετάσεων γίνεται με χρήση των ακόλουθων κωδικών διάγνωσης κατά ταξινόμηση παθήσεων (ICD10):

  • C56 - Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών.
  • C50 - Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού.
  • Z80 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος.
  • Ζ80.3 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού.
  • Ζ80.4 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων.
  • Z80.8 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων.

Στα σχόλια που περιλαμβάνονται στη συνταγή, ο γιατρός πρέπει να διευκρινίζει τον λόγο που συνιστά την εξέταση, με βάση τις ενδείξεις (καρκίνος μαστού με διάγνωση πριν από την ηλικία των 45 ετών). 

Στον κωδικό Ζ83 «οικογενειακό ιστορικό άλλων ειδικών διαταραχών», ο γιατρός πρέπει να παρέχει διευκρίνιση "γυναίκα που στην οικογένειά της υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1, 2". Στο σχόλιο αυτό θα αναφέρεται ποιο μέλος της οικογένειας αφορά (αδερφή, μητέρα), χωρίς την αναγραφή προσωπικών δεδομένων.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γίνεται υποχρεωτικά με την αναγραφή και των δύο κωδικών στο ίδιο παραπεμπτικό: Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2 και έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2 (με τη συμπληρωματική μέθοδο MLPA), εφόσον ο ιατρός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων αν θα απαιτηθεί και η συμπληρωματική μέθοδος MLPA.

Κατά την εκτέλεση και υποβολή του παραπεμπτικού από τον συμβεβλημένο πάροχο στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (eΔΑΠΥ), θα γίνεται ο διαχωρισμός (υποβολή μόνο του ενός κωδικού ή υποβολή και των δύο κωδικών). Η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA