Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που ψηφίζεται σήμερα (2/12) στη Βουλή και προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε για άλλη μία φορά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).  Ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έστω την ύστατη στιγμή, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, να αποτρέψει την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, «που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, ενώ θα βλάψει και την εξυπηρέτηση των πολιτών στο ΕΣΥ». 

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προτρέπει το υπουργείο Υγείας να προσέλθει σε διάλογο από την αρχή, ώστε να συζητηθούν νέες βελτιωτικές κινήσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας, που θα επιφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ θα συμβάλουν και στην αποδοτικότερη εργασία των ιατρών. Χθες, Πέμπτη, οι γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου για να εκφράσουν την άποψή τους, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 10, «το οποίο αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση, των ασθενών στις δομές υγείας». 

Όπως επισημάνθηκε, οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή, στον οποίο μετακυλίεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει. Ζητήθηκε η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών ιατρών στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν και να ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο.

Αντιδράσεις από υγειονομικούς φορείς και αντιπολίτευση

Οι υγειονομικοί φορείς έχουν ζητήσει ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, νοσοκομειακοί γιατροί και υγειονομικοί (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) έδωσαν δυναμικό παρόν έξω από την Βουλή, την Πέμπτη (1/12), που ξεκίνησε η συζήτησή του στην Ολομέλεια. Όπως δηλώνουν, το νέο σχέδιο νόμου που -μεταξύ άλλων- δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και στους ιδιώτες να εργάζονται με σχέση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο (άρθρο 7), θα επιφέρει προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, αλλά και αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας, με την επιβάρυνση να μετακυλίεται στην τσέπη των ασθενών.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία εγκαλούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και κατάργηση της σχέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών με το ΕΣΥ.

Η θέση του υπουργείου

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που «πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης ζει ακόμα στο 1983». Αναφερόμενος στην κριτική για τη δυνατότητα πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση και τη δυνατότητα διεξαγωγής ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν στο νοσοκομείο, άσχετα αν ο γιατρός τους είναι ιδιώτης, μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Όσο για το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρχει μεταφορά ύλης και ότι μπορεί το νομοσχέδιο να στρέφει τον πολίτη προς τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες». Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε για την παρούσα κατάσταση».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι το νέο σχέδιο νόμου θα οδηγήσει σε ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ και χαρακτήρισε όσους αντιτίθενται στα νέα δεδομένα της εποχής «οπισθοδρομικούς»:

«Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε η κ. Γκάγκα. Η ίδια τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δίνει στην Υγεία για πρώτη φορά έναν προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε», προσθέτοντας ότι: « σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε το ΕΣΥ και έναν ιδιωτικό τομέα 40%, το μεγαλύτερο απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε». Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, το νομοσχέδιο έχει την ισχυρή στήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Ένωσης Σπανίων Ασθενών. Το νέο σχέδιο νόμου ψηφίζεται σήμερα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η υπουργική απόφαση η οποία θα διευκρινίζει τις δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν στο ΕΣΥ.