Μενού
giatri-ereyna
Ιατρική έρευνα | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα αφορά στοχευμένα στην ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το ύψος του ακόμα δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 100 εκατ., ενδεχομένως και τα 150 εκατ., όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), Χάρης Λαμπρόπουλος, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022.

Ο κ. Λαμπρόπουλος επεσήμανε ότι η ΕΑΤΕ, ως το υπερταμείο επενδύσεων για λογαριασμό του Δημοσίου σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, έχει 2,1 δισ. στη φαρέτρα της για επενδύσεις σε venture capital και private equity funds, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς δραστηριότητας. Εντούτοις, όπως τόνισε, ο τομέας της βιοτεχνολογίας χρειάζεται μία στοχευμένη χρηματοδοτική ενίσχυση.

«Αυτό που έχουμε εντοπίσει, με βάση και τις σχετικές έρευνες, είναι ότι το κομμάτι της βιοτεχνολογίας θέλει μία ιδιαίτερη χρηματοδοτική ενίσχυση, παρότι όλοι γνωρίζουμε ότι και η ελληνική και η διεθνής φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα έχουν σχέδια και επενδύουν σημαντικά στο κομμάτι των ερευνών, στην παραγωγή φαρμάκων και στη χρηματοδότηση κλινικών ερευνών. Εχουμε σχεδιάσει, και θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μία πρόσκληση, ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα αφορά συγκεκριμένα στη βιοτεχνολογία και αναμένεται να καθοριστεί το ύψος του.

Μπορεί να είναι τα δημόσια κεφάλαια 100-150 εκατ., ενδεχομένως και παραπάνω. Ηδη το επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με το European Investment Fund (EIF), που έχει και μεγαλύτερη τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο κλάδο. Πρόκειται για ίδια κεφάλαια, δηλαδή μιλάμε για συμμετοχή στο επιχειρηματικό ρίσκο, τα οποία θα διαχειρίζονται από ιδιώτες fund managers -δεν θα τα διαχειρίζεται το κράτος- και θα μπορούν να κουμπώνουν και με τα υπόλοιπα κίνητρα, τα οποία δίνει η Πολιτεία,  όπως π.χ. φοροαπαλλαγές κ.ά.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Μάιο, η «dream team» που συγκροτήθηκε για την προσέλκυση επενδύσεων στη βιοτεχνολογία παρουσίασε την πρότασή της στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία είναι βασισμένη σε μελέτη που εκπονήθηκε γι' αυτό το σκοπό. Στο πρότζεκτ συμμετείχαν Ελληνες που έχουν διαπρέψει στον τομέα της βιοτεχνολογίας στο εξωτερικό, οι οποίοι και κατέθεσαν την εμπειρία τους και τις προτάσεις τους.

Αμεσα τα πρώτα αποτελέσματα

Οπως ανέφερε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, τ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο χώρος της βιοτεχνολογίας κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ωστόσο, υπάρχουν και μικρότερες χώρες οι οποίες είναι στο παιχνίδι, όπως το Ισραήλ, το Βέλγιο και η Ελβετία. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ούτε στο χάρτη της βιοτεχνολογίας, ούτε είναι παίκτης στον τομέα αυτό, αλλά μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης. Αυτό έδειξε η μελέτη η οποία εκπονήσαμε και οι ενέργειες που έχουμε κάνει», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η είσοδος της χώρας μας στον τομέα είναι εφικτή, δεδομένου ότι το κεφάλαιο που χρειάζεται είναι κυρίως πνευματικό και δεν απαιτούνται πολλές επενδύσεις και πολλά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους. Αρα, εφόσον γίνουν ορισμένες θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες -όπως τόνισε- έχουν ήδη σχεδιαστεί και υλοποιούνται, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση αυτών των επενδύσεων.

«Χρειάζονται κυρίως επενδύσεις στη βασική έρευνα και στόχος είναι να δημιουργηθεί οικονομική δραστηριότητα και έσοδα στη χώρα», ανέφερε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού. «Εχουμε προχωρήσει σε αρκετές ενέργειες. Αυτό που χρειάζεται είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι θεσμικές παρεμβάσεις, και από εκεί και πέρα να διαφημιστεί η χώρα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να δείξουμε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις και μπορούν να έρθουν οι εταιρείες να επενδύσουν. Ηδη βρισκόμαστε σε επαφές και προχωρημένες συζητήσεις, οπότε άμεσα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA