Μενού
meth
ΜΕΘ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ανιούσα ακολουθεί η πίεση στα νοσοκομεία, με τη γρίπη και τις ιώσεις να βρίσκονται σε έξαρση. Την ίδια πορεία ακολουθούν και οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό σε ΜΕΘ, αν και βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των εισαγωγών για covid-19 παρουσίασε μικρή αύξηση κατά την τελευταία εβδομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο, στον αριθμό των νέων διασωληνώσεων δεν σημειώθηκε σημαντική μεταβολή. Ειδικότερα, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ήταν  640. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98). 

Η κορύφωση αναμένεται από τους ειδικούς μέσα στο Φεβρουάριο, με την ανησυχία των εργαζομένων στα νοσοκομεία για το πώς αυτή θα αποτυπωθεί στο σύστημα υγείας να είναι έκδηλη. Αν και τα στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούν σήμερα προκαλούν ηπιότερη νόσο, με την έλευση της υπο-παραλλαγής «Κράκεν», η οποία φαίνεται να είναι η μεταδοτικότερη όλων, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των σοβαρών περιστατικών, καθώς λόγω της ταχείας διασποράς της θα προσβάλει περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου.

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» για το σύστημα Υγείας

Στο «κάδρο» υπάρχει, βέβαια, και η γρίπη και οι άλλες ιώσεις, για τις οποίες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για το επόμενο διάστημα.  Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το σαρωτικό κύμα ιώσεων και γρίπης που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, ζητώντας την προετοιμασία του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα τις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες.

«Έχουμε 100.000 με 120.000 ιώσεις την ημέρα από ασθενείς με γρίπη. Μιλάμε για περίπου 350.000 κρούσματα ιώσεων στην Ελλάδα προς το τέλος του μήνα, που μαζί με τα κρούσματα κορονοϊού, θα έχουμε λίγο λιγότερο από μισό εκατομμύριο κρούσματα την εβδομάδα στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά  ο καθηγητής.

ΠΟΕΔΗΝ: Η κατάσταση στις ΜΕΘ σήμερα

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),  με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας, σήμερα, στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 956 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 734 διατίθενται για  non covid-19  περιστατικά και 222 για ασθενείς με covid-19. Από τις  956 κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων Νοσοκομείων οι 55 είναι για παιδιά. Επίσης, το σύστημα νοικιάζει 209 κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία για non covid-19 περιστατικά. 

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (10/1) στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.) αποφασίστηκε η άμεση παραχώρηση 50 νέων κλινών ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα, ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις και με το πώς θα διαμορφωθούν οι ανάγκες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί και στις απλές κλίνες νοσηλείας.

Συνολικά, το σύστημα διαθέτει 1165 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 976 περιστατικά. Από αυτά οι 808 είναι non covid-19  ασθενείς και 168 ασθενείς με covid-19. Κενές κλίνες ΜΕΘ  είναι 135 κλίνες για non covid-19  ασθενείς και 54 για ασθενείς με  covid-19   ασθενείς.

«Από τις κλίνες ΜΕΘ που εμφανίζονται στο σύστημα  ως κενές κάποιες δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Και προσθέτει: «Στις 5/1/2023 είχαμε  σε λειτουργία 1.150 κλίνες ΜΕΘ και καλυμμένες τις 943, εκ των οποίων 141 ασθενείς ήταν covid-19 περιστατικά. Στους ανωτέρω νοσηλευόμενους ασθενείς στις ΜΕΘ συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά που νοσηλεύονται σε  παιδιατρικές ΜΕΘ».

Αύξηση και στις απλές κλίνες

Συνεχής αύξηση παρατηρείται και στις απλές κλίνες για covid περιστατικά, όπου σήμερα νοσηλεύονται 1.723 ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι στις 5/1/2023 νοσηλεύονταν 1.627 ασθενείς με κορονοϊό, όταν τις 29/12/2022  νοσηλεύονταν 1.475. Την ίδια στιγμή οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με γρίπη και άλλες ιώσεις είναι επίσης αυξανόμενοι.

«Προσοχή, λοιπόν, να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας, να φοράμε μάσκα σε συνωστισμό.  Αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.