Μενού
Pfizer
Pfizer | ΑΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού ενδεχομένως να σχετίζεται με εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο, οι υγειονομικές Αρχές διατηρούν ως έχουν τις κατευθυντήριες οδηγίες τους για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του CDC πως έχει εντοπιστεί από ένα δικό του σύστημα παρακολούθησης ασφάλειας ότι ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο δισθενές εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα μπορούσε να συνδεθεί με έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δεν αλλάζουν ρότα.

Οι αμερικανικοί υγειονομικοί οργανισμοί συστήνουν κανονικά τη συνέχιση των εμβολιασμών, δηλώνοντας ότι άλλες μεγάλες μελέτες, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου του CDC, οι βάσεις δεδομένων άλλων χωρών και οι βάσεις δεδομένων των Pfizer/BioNTech δεν έχουν επισημάνει αυτό το ζήτημα ασφάλειας και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Σήμα κινδύνου

Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με το VSD του CDC, ένα σύστημα επιτήρησης και ασφάλειας (με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των ασθενών), που λειτουργεί σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, τα άτομα 65 ετών και άνω ενδεχομένως να είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο 21 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σε σύγκριση με τις ημέρες 22-44. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι προηγούμενες μελέτες δεν έχουν εντοπίσει αντίστοιχο ζήτημα ασφαλείας. «Αν και το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι απίθανο το σήμα στο VSD (Vaccine Safety Datalink) που εντοπίσαμε να αντιπροσωπεύει πραγματικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό» ανέφερε το  CDC.

Τι λένε οι εταιρείες

Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι έχουν ενημερωθεί για περιορισμένες αναφορές ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα 65 ετών και άνω μετά τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο τους εμβόλιο, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

«Ούτε οι Pfizer/BioNTech, ούτε το CDC, ούτε ο FDA έχουν παρατηρήσει παρόμοια ευρήματα σε πολλά άλλα συστήματα παρακολούθησης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συμπεραίνουν ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό σχετίζεται με τη χορήγηση των εμβολίων των εταιρειών έναντι της COVID-19», ανέφεραν οι εταιρείες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ασφάλειας δεν έχει εντοπιστεί με το δισθενές εμβόλιο της Moderna και τόσο το CDC όσο και ο FDA συνεχίζουν να συνιστούν σε όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω να προβούν τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA