Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετάσει εάν η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Carla Drysdale, επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, την Τρίτη (24/1).

Αρκετοί κορυφαίοι επιστήμονες και σύμβουλοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί το τέλος της φάσης έκτακτης ανάγκης της πανδημίας COVID-19, λόγω των υψηλών επιπέδων λοιμώξεων στην Κίνα που διέλυσαν την πολιτική της για μηδενική COVID-19 τον περασμένο μήνα. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου «πολύ ανήσυχος» για τον αυξανόμενο αριθμό των παγκόσμιων θανάτων από τον κορονοϊό, οι οποίοι αυξάνονται από τον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, 170.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω του ιού.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (26/1), 68 ασθενείς κατέληξαν την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιανουαρίου. Ο νεότερος είχε ηλικία 55 ετών και ο γηραιότερος 97, με διάμεση ηλικία των νεκρών τα 85 έτη.

Ωστόσο, μείωση καταγράφεται στη θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, σαφής είναι η αύξηση στα κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (Όρθρος). Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή CH.1.1. αντιπροσωπεύει το 35% των κρουσμάτων της παραλλαγής ΒΑ.2., η οποία αντιστοιχεί στο περίπου 20% των νέων κρουσμάτων.

Ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία παρουσίασε μείωση, όπως και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται στους 153.

Πολύ πιο ελεγχόμενες οι νοσηλείες

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αισθητή είναι η μείωση της πίεσης που προκαλούν οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος. Εντούτοις, ο αριθμός παραμένει μεγάλος. Είναι ενδεικτικό ότι στις 24/1/2022 στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 1.147 ασθενείς, εκ των οποίων 624 με κορονοϊό και 523 ασθενείς με άλλες παθήσεις. Την Τρίτη, 24/1/2023, στις 1.164 που λειτουργούν συνολικά νοσηλεύονταν 959 ασθενείς. Από αυτούς νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ 180 ασθενείς με κορονοϊό. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ με άλλες παθήσεις ήταν την Τρίτη 779. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η γρίπη και άλλες ιώσεις ξεπέρασαν σε σφοδρότητα τον κορονοϊό, αυξάνοντας κατά πολύ τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, αλλά και στην εντατική θεραπεία.

Όσον αφορά στις απλές κλίνες, οι νοσηλευομενοι ασθενείς με κορονοϊό πέρυσι 25/1/2022 ήταν 4.694 και συνολικά τα νοσοκομεία δέσμευαν 7.500 κλίνες για Covid. Την Τρίτη, 24/1/2023 νοσηλεύονταν με κορονοϊό 1.557 ασθενείς και δεσμεύονται 3.500 κλίνες
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA