Μενού
nosokomeio
Νοσοκομείο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ραγδαία αναβάθμιση των συστημάτων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας καταγράφεται μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τα ποιοτικά κριτήρια, βάσει των οποίων αποζημιώνονται οι εν λόγω εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Τα κριτήρια αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ηλικία του κάθε συστήματος, στην πιστοποίηση της συντήρησής του,  στην πιστοποίηση της ψηφιακής αποθήκευσης εικόνας (PACS) του κ.ά. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2022 και ενεργοποιήθηκε από την 1/1/2023, δίνοντας 6 μήνες χρόνο προσαρμογής στους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού. 

Αυτή τη στιγμή, μόνο στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν συνολικά 625 εγκεκριμένα συστήματα για αποζημίωση εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, εκ των οποίων τα 336 είναι για αξονική τομογραφία και τα 289 για μαγνητική. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, Θεόδωρος Πασχάλης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Οργανισμού για τα 10 χρόνια λειτουργίας του, την Πέμπτη(23/2), η αναβάθμιση των συστημάτων είναι ήδη ραγδαία σε σχέση με το 2021.

Είναι ενδεικτικό ότι, πριν από 2 χρόνια, μόνο το 5% των αξονικών τομογράφων ήταν ηλικίας έως 5 ετών, ενώ το 2023, το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 48%. Αντίστοιχα, τα μηχανήματα ηλικίας 11-15 ετών ήταν στο 35% το 2021, ενώ το 2023 μειώθηκαν στο 5%.

Όσον αφορά στους μαγνητικούς τομογράφους, μία διετία πριν, σχεδόν 2 στους 3 ήταν ηλικίας άνω των 16 ετών και -όπως τονίστηκε- θα έπρεπε να έχουν παροπλιστεί. Σήμερα, το 46% των 336 συστημάτων που λειτουργούν και έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ είναι κάτω των 5 ετών.

Ανακυκλωμένα, «κανιβαλισμένα» και παραποιημένα συστήματα

Κατά την ίδια περίοδο, ανακυκλωμένα και «κανιβαλισμένα» συστήματα αλλά και συστήματα με «πειραγμένο» λογισμικό βρέθηκαν εκτός των εγκεκριμένων στη βάση του ΕΟΠΥΥ. «Το 2021 υπήρχαν συστήματα που είχαν ανακυκλωθεί στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο σύστημα που μπορεί να έχει ένα ποιοτικό κριτήριο, π.χ. είναι 64 τομών, δεν μπορεί να παίρνει την ίδια αποζημίωση με ένα καινούριο σύστημα 64 τομών. 

Παράλληλα, ήρθαν στο φως συστήματα “κανιβαλισμένα”, δηλαδή που προέκυψαν από μίξη άλλων, κυρίως μαγνητικοί τομογράφοι, αλλά και συστήματα με παραποιημένα λογισμικά, που δεν τηρούν τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας σε ηλεκτρομηχανολογικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Πασχάλης.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα συγκεκριμένα συστήματα δεν ανήκουν σήμερα σε αυτά που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή σημαίνει καλύτερη παροχή και διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών. «Ακόμη και πριν εφαρμοστεί το μέτρο, με την έκδοση και μόνο της Υπουργικής Απόφασης για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, υπήρξε 10% βελτίωση των μηχανημάτων στην αγορά, ενώ υπήρξε και μια σειρά από μηχανήματα τα οποία έπρεπε να αποσυρθούν», είχε δηλώσει νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι Υπουργικές Αποφάσεις για την αξιολόγηση ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας, οι οποίες θα ισχύσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και στοχεύουν στη διασύνδεση με την καινοτομία και την κλινική αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, το ζητούμενο είναι αφενός η αναβάθμιση της παρεχόμενης υπηρεσίας στον ασφαλισμένο, αφετέρου η εξοικονόμηση πόρων για τον ΕΟΠΥΥ. «Δεν μπορεί όλες οι υπηρεσίες να αποζημιώνονται το ίδιο», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης κατά το χαιρετισμό του. Τέλος, στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται δείκτες ποιότητας σε αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA