Μενού
giatros
Γιατρός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Υπέρ της αξιολόγησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ βάσει κριτηρίων ποιότητας τάσσονται οι ιδιωτικές κλινικές, εδώ και περίπου μία δεκαετία. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) είχε υποβάλλει τις πρώτες προτάσεις του από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ωστόσο το μέτρο βρίσκεται τώρα στην τελική ευθεία, καθώς όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων αναμένεται άμεσα.

«Είμαστε θετικοί στο μέτρο. Οι πρώτες προτάσεις του Συνδέσμου μας και των νοσοκομείων μας είχαν κατατεθεί πριν από 10 χρόνια. Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. Επιτέλους, όπως φαίνεται, θα υλοποιηθεί. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα οριζόντια μέτρα.  Δεν μπορεί ο ένας πάροχος που επενδύει ένα συγκεκριμένο ποσό να λαμβάνει το ίδιο ποσό αποζημίωσης με κάποιον άλλον που επενδύει λιγότερα. Αυτό σχετίζεται  απόλυτα με το ποιοτικό επίπεδο της κάθε μονάδας παροχής υπηρεσιών Υγείας», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Θεόδωρος Χαμακιώτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι βασική προϋπόθεση είναι το κομμάτι των ποιοτικών κριτηρίων να συνδεθεί και με το clawback, κατεύθυνση προς την οποία ήδη κινείται το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τον Ιούλιο, έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τα κριτήρια ποιότητας στους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, η οποία ενεργοποιήθηκε την  1η/1/2023, δίνοντας 6 μήνες χρόνο προσαρμογής στους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού και ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, καταγράφεται ραγδαία αναβάθμιση των συστημάτων. «Για το 2023 η στόχευσή μας για τους παρόχους οι οποίοι θα μπαίνουν στους ποιοτικούς δείκτες είναι να υπάρχει αυτομάτως και δραστική μείωση του clawback, με σκοπό την πλήρη εξάλειψή του»,  είπε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, εκτιμώντας ότι οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες θα είναι η κατηγορία που δεν θα επιβαρυνθεί με clawback για το 2023.

«Όπως είπε και ο Υπουργός, ήδη οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες αποσυνδέονται από το clawback στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Σ΄ εμάς δεν έχει συμβεί ακόμα αυτό. Υπάρχουν πάροχοι που την τελευταία διετία πήραν μια αύξηση στον προϋπολογισμό τους γύρω στο 20-30%, ενώ εμείς είμαστε ακόμα στο 10%. Θεωρώ ότι είναι πολύ χαμηλό ποσοστό, ιδιαίτερα εφόσον κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σαν νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, προσφέραμε τόσα πολλά στη χώρα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί.

Διττός ο στόχος

Σύμφωνα με το Θάνο Πλεύρη, τα ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία σημειωτέον αφορούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα, εισάγονται με στόχο αφενός την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ασφαλισμένο, αφετέρου την εξοικονόμηση πόρων για τον Οργανισμό.

Τα κριτήρια ποιότητας, θα συνδέονται μεταξύ άλλων με την ηλικία, την κατάσταση, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού, την εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων, τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και την εισαγωγή καινοτομιών, τις νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και την εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται, τη βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται, την ανάπτυξη κλινών και την ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), την ορθή κλινική πρακτική, τη συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών κ.ά.  Μάλιστα, με βάση τη θεσμοθέτηση των αλλαγών, οι ιδιωτικές κλινικές που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται, δεν θα μπορούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA