Μενού
giatros
Γιατρός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε ένα update για την εφαρμογή της στρατηγικής δημόσιας υγείας στη χώρα μας προχώρησε την Τρίτη (8/3) η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το βήμα του 3ου ετήσιου Summit του Economist, με τίτλο “Greece’s agenda to combat cancer” («Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου»). Στο πλαίσιο, αυτό αναφέρθηκε στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και ανακοίνωσε τη συνεργασία της χώρας μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για την ανάπτυξη του συστήματος Δημόσιας Υγείας.

«Γνωρίζετε καλά ότι έχουμε ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο στοιχίζει περίπου 12 χρόνια από τη ζωή μας. Χωρίς τη Δημόσια Υγεία, χωρίς την πρόληψη, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, είτε αυτοί είναι ατομικοί -κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, κατάχρηση αλκοόλ- είτε αφορούν ευρύτερους συστημικούς παράγοντες ή τους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας, που κοστίζουν σε ανθρώπινα έτη», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη κατά την παρέμβασή της και αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της στρατηγικής της χώρας μας για τη Δημόσια Υγεία.

Ο πρώτος αφορά στην πρωτογενή πρόληψη, με προγράμματα όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, ο δεύτερος αφορά στη δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, και ο τρίτος στο σύστημα δημόσιας υγείας (δομές και υποδομές), το οποίο -όπως σχολίασε- «απουσιάζει από τη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και υπάρχουν μόνο “σπαράγματά” του». 

Ειδικά όσον αφορά στο σύστημα Δημόσιας Υγείας, η κ. Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σύστημα, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ. «Η χώρα μας θα αναπτύξει το σύστημα δημόσιας υγείας με την ευθύνη, την καθοδήγηση και την τεχνογνωσία του ΠΟΥ και αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά», δήλωσε χαρακτηριστικά και εστίασε στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, υπογραμμίζοντας ότι έρχονται να καθιερώσουν την κουλτούρα πρόληψης στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία που παρουσίασε,  στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, έχουν ήδη διενεργηθεί περισσότερες από 100 χιλιάδες μαστογραφίες, ενώ σε 6.325 γυναίκες, έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα με ζητήματα που αφορούν στον καρκίνο του μαστού. Οπως επεσήμανε νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «αυτό δεν είναι ένας απλός αριθμός, είναι πάνω από 6.000 γυναίκες, οι οποίες εάν δεν είχαν πρόσβαση σε αυτήν την προληπτική εξέταση, θα εντόπιζαν τη νόσο σε επόμενο στάδιο, πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά».

Ερχεται η πρόσκληση για το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αν και σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, όπως ανακοίνωσε η κ. Αγαπηδάκη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις, όπως HPV DNA τεστ, τεστ ΠΑΠ, κολπόσκόπηση και βιοψία, για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών.

Παράλληλα, το υπουργείο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της υπουργικής απόφασης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. πολίτες, 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στις κρίσιμες ηλικίες.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι στην τελική φάση του σχεδιασμού και αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες έξι εβδομάδες. Επιπλέον, όπως είναι ήδη γνωστό, η χώρα μας θα υλοποιήσει δύο προγράμματα, τα οποία αφορούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.  Το ένα είναι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος, το οποίο αφορά σε ομάδες που ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι οι αλιείς, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και το άλλο είναι το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα, για άτομα τα οποία είναι εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, καπνιστές κατά κύριο λόγο.

«Με αυτά τα προγράμματα η χώρα μας πλαισιώνει για πρώτη φορά τον τομέα της οργανωμένης πρόληψης και είναι σε θέση να κάνει πράξη το σύνθημα “η  πρόληψη σώζει ζωές”. Μας ενδιαφέρει πλέον να αρχίσουμε στην πατρίδα μας να διεκδικούμε και ως πολίτες και ως θεσμικοί λειτουργοί αυτό που είναι πραγματικότητα στα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ και διεθνώς: δεν μας ενδιαφέρει απλώς να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, αλλά να έχουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής», κατέληξε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA