Μενού
anoia
Άνοια | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο ή ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζεται με τον εκφυλισμό του εγκεφάλου. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης, αλλαγές στη συμπεριφορά και ακόμη και δυσκολία στην κίνηση. Η πάθηση είναι πολύ πιο διαδεδομένη κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Αυτό μπορεί μερικές φορές να δυσκολέψει τον εντοπισμό των σημείων, καθώς μπορεί να συγχέονται με γενικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.

Τώρα οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ένα πιθανό σύμπτωμα της πάθησης που θα μπορούσε να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας και σε συζητήσεις. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η ταχύτητα ομιλίας μπορεί να υποδεικνύει την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Daily Express.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Κέντρο Γηριατρικής Φροντίδας Baycrest στον Καναδά ανακάλυψε ότι η ταχύτητα ομιλίας θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ακριβής ένδειξη της υγείας του εγκεφάλου σε σύγκριση με τη δυσκολία εύρεσης λέξεων, ένα φυσιολογικό φαινόμενο σε ηλικιωμένους.

Τα νέα δεδομένα για την άνοια

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ. Jed Meltzer εξήγησε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αλλαγές στη γενική ταχύτητα ομιλίας μπορεί να αντανακλούν αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ταχύτητα ομιλίας θα πρέπει να ελέγχεται ως μέρος των τυπικών γνωστικών αξιολογήσεων, για να βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύουν έγκαιρα τη γνωστική έκπτωση».

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ageing, Neuropsychology and Cognition , 125 υγιείς εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 90 ετών ολοκλήρωσαν τρεις διαφορετικές αξιολογήσεις.

Μία από τις αξιολογήσεις περιελάμβανε ένα παιχνίδι ονοματοδοσίας εικόνων στο οποίο οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με εικόνες, ενώ έπρεπε να αγνοούν άσχετες λέξεις που άκουγαν από τα ακουστικά τους.

Σε μία ακόμα δοκιμασία, τους ζητήθηκε να περιγράφουν εικόνες από ένα σετ όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά, έχοντας στη διάθεσή τους 2 λεπτά για την κάθε μία. Η τελική αξιολόγηση αποτελούταν από τυπικά τεστ για τον προσδιορισμό των νοητικών ικανοτήτων που τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Πολλές από αυτές τις ικανότητες φάνηκε να επιδεινώνονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας εύρεσης λέξεων. Οι στατιστικές αναλύσεις μάλιστα δεν συσχέτισαν τόσο στενά την παύση για την εξεύρεση των λέξεων με τον κίνδυνο άνοιας, αλλά την χαμηλή ταχύτητα εκφοράς λόγου.

Στην έρευνα αναφέρεται πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μίας διαχρονικής έρευνας, για να προσδιοριστεί αν αυτό το σύμπτωμα, σε συνάρτηση με την πρόοδο της ηλικίας, μπορεί να θεωρηθεί προγνωστικό της άνοιας ή του Αλτσχάιμερ.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA