Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μια νέα μελέτη ερευνητών του Αλτσχάιμερ από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μερικά συμπτώματα της άνοιας παρατηρούνται την ώρα που κάνουμε μπάνιο. 

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η απώλεια όσφρησης είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας και γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο την ώρα του ντους. 

Έχει να κάνει με την ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει τις οσμές, για τις οποίες η μνήμη είναι ζωτικής σημασίας. Δηλαδή κατά τη διάρκεια του ντους τα άτομα που κινδυνεύουν με άνοια μπορεί να μην αναγνωρίζουν τη μυρωδιά του σαμπουάν και του αφρόλουτρου. 

Σύμφωνα με την Express, οι ερευνητές ανέλυσαν 515 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με σκοπό να δημιουργήσουν έναν έλεγχο όσφρησης, όπως αυτούς της όρασης και της ακοής. 

Ο ανώτερος συγγραφέας Jayant M. Pinto, o οποίος είναι καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και μελετά την οσφρητική νόσο και την ιγμορίτιδα, είπε: «Αυτή η μελέτη παρέχει μια άλλη ένδειξη για το πώς μια ταχεία μείωση της όσφρησης είναι ένας πραγματικά καλός δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί και εμφανίζεται δομικά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Μπορέσαμε να δείξουμε ότι ο όγκος και το σχήμα της φαιάς ουσίας στις οσφρητικές και σχετιζόμενες με τη μνήμη περιοχές του εγκεφάλου ατόμων με ταχεία έκπτωση της όσφρησης ήταν μικρότερα σε σύγκριση με άτομα που είχαν λιγότερο σοβαρή μείωση της όσφρησης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA