Μενού
farmakeio
Φαρμακοποιός | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο έξαρσης κρουσμάτων της γρίπης Η1Ν1, με την οποία μάλιστα διαγνώστηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επιστροφή του από το Νταβός.

Η γρίπη που ονομάστηκε «Η1Ν1» οφείλεται σε έναν ιό που εμφανίστηκε το 2009 και προσβάλλει τους ανθρώπους.

Όπως αναφέρει το hygeia.gr, aρχικά, η γρίπη ονομάστηκε γρίπη των χοίρων, γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1

Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 είναι:

  • αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού,
  • βήχας,
  • πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετοί.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δηλαδή, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. 

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό γρίπης.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA