Μενού
Νοσηλευτής σε νοσοκομείο
Στιγμιότυπο από νοσηλευτή σε νοσοκομείο της Αθήνας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αυξημένη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης φαίνεται ότι θα έχουμε εφέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, μετά-Covid. Η περσινή ήταν η υψηλότερη, ενώ εκτιμάται ότι εφέτος θα είναι ακόμα πιο υψηλή.  

Ήδη, αυτή τη στιγμή, η θετικότητα αγγίζει περίπου το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρακολουθεί ο ΕΟΔΥ. 

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, για την πορεία του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι ήδη βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.

«Να ξέρετε ότι είμαστε κοντά στο peak. Γιατί το peak συνήθως το έχουμε όταν έχουμε 45%-50% θετικότητα σε αυτό το δίκτυο. Άρα, περιμένουμε, το επόμενο διάστημα. μία με δύο βδομάδες, να φτάσουμε το peak και έτσι να ανακουφιστεί και το σύστημα υγείας. Έχει μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά η καμπύλη της γρίπης, που σημαίνει ότι πάμε λίγο προς κανονικοποίηση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος παρατηρείται και μία αλλαγή όσον αφορά τη νόσο: είναι πιο συχνή η Α-Η1Ν1, σε σχέση με πέρσι που ήταν η Α-Η3. Ειδικότερα, το 80% των περιπτώσεων είναι Η1Ν1 και φαίνεται ότι τα πιο σοβαρά περιστατικά προέρχονται από αυτήν. 

Δραστηριότητα γρίπης: Στο 60% οι εμβολιασμοί

Όπως τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν την ζωή τους από την γρίπη, έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης.

«Αν σε αυτό το ποσοστό προσθέσουμε και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεβαίνει έτι περαιτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό τους για γρίπη και κορονοϊό. Να τον κάνουν άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα, καθώς παίρνει λίγες μέρες το να αναπτύξουν αντισώματα» τόνισε η κα Αγαπηδάκη

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπολείπεται η εμβολιαστική κάλυψη κατά της νόσου φέτος, λόγω της επιβολής συνταγογράφησης του ενισχυμένου εμβολίου τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2.900.000 περίπου εμβολιασμοί, ενώ πέρυσι, οι εμβολιασμοί κατά της νόσου καθ’ όλη την περίοδο ανήλθαν στους περίπου 3.400.000. 

«Για να πούμε αν υπολείπεται ή όχι πρέπει να λήξει η εμβολιαστική περίοδος, που δεν έχει λήξει. Όπως ξέρετε διαρκεί μέχρι το Μάρτιο. Άρα, αυτή τη στιγμή δεν θα έλεγα ότι υπολειπόμαστε σε σχέση με πέρυσι. Αυτά (σ.σ. τα εμβόλια) τα οποία έχουν γίνει από τα φαρμακεία είναι 1.276.763 και τα υπόλοιπα έχουν γίνει με συνταγή».

«Αυτό είναι κάτι, διορθώστε με Υπουργέ αν κάνω λάθος, το οποίο θα συνεχίσουμε και του χρόνου και μάλιστα πρόθεση του Υπουργού είναι να το δούμε και από τώρα ξανά, προκειμένου να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες να είναι ακόμα πιο ομαλή η μετάβαση το επόμενο διάστημα και να μην έχουμε κανενός τύπου αναστάτωση» εξήγησε η Αναπληρώτρια Υπουργός

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA