Μενού
farmaka
Φαρμακείο | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
 • Α-
 • Α+

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου της συνταγογράφησης ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) του ΕΟΠΥΥ. Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, συγκροτήθηκε η ειδική επιτροπή επιστημόνων του ΕΟΠΥΥ, από την οποία θα «περνούν» τα αιτήματα των γιατρών για χορήγηση φαρμάκων που είτε δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.), είτε κυκλοφορούν αλλά για άλλες ενδείξεις.   

Η Επιτροπή θα ελέγχει τα αιτήματα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει πλήρως και ή θα θέτει προϋποθέσεις και περιορισμούς για την έγκρισή τους, ή θα εισηγείται τη μη αποζημίωσή τους μέχρι την ένταξή τους στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Το μέτρο εντάσσεται στις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας με στόχο τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ποιοι απαρτίζουν την Επιτροπή

Στη Επιτροπή Ελέγχου του Σ.Η.Π., η οποία είναι μη αμειβόμενη, συμμετέχουν οι :  

 1. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Καθηγητής Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α΄ Καρδιολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».
 2. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. Λάρισας.
 3. ΙΑΤΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, Νεφρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Διάγνωσης Θεραπείας και Έρευνας Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Κλινικής Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ».
 4. ΚΑΤΤΑΜΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».
 5. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Πυρηνικός Ιατρός, Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, Νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ».
 6. ΜΟΥΝΤΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Διευθυντής Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ».
 7. ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, Δερματολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Αθήνας «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ».
 8. ΣΑΡΙΔΑΚΗ - ΖΩΡΑ ΖΑΧΑΡΕΝIΑ, Διευθύντρια Α΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).
 9. ΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρευματολογίας, Υπεύθυνη Ρευματολογικής Μονάδας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ».
 10. ΤΣΙΒΓΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής Νευρολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Β΄ Νευρολογικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», Πρόεδρος Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.
 11. ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α., Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».
 12. ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Φαρμακοποιός, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
 13. ΠΡΙΝΕΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, Φαρμακοποιός, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
 14. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Οικονομολόγος Υγείας, Προϊστάμενος Υπηρεσιών, Νοσοκομείο «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ».
 15. ΧΑΝΤΖΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Επιστημονικός Συνεργάτης και Διδάσκων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Οικονομικά της Υγείας και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΙΑΤΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, έργο της Επιτροπής είναι «ο έλεγχος των ατομικών αιτημάτων που εμπίπτουν στις περιπτώσεις β) και γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 265 του ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5 και Α΄ 8)» και αφορούν σε φάρμακο με νέα δραστική ουσία ή σε συνδυασμό ουσιών που εισάγονται για πρώτη φορά στη χώρα μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ή σε φάρμακο με δραστική ουσία που πρόκειται να χορηγηθεί σε μη εγκεκριμένη ένδειξη για την οποία εμφανίζεται αίτημα στο Σ.Η.Π. για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Όροι και προϋποθέσεις

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, η Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π. θα επικουρείται στο έργο της από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, που ανήκουν σε πανεπιστημιακούς ή ερευνητικούς φορείς, οι οποίοι θα ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής. Στο πλαίσιο κάθε ενεργούμενου ελέγχου ατομικού αιτήματος, οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες θα επιλέγονται με κριτήριο την επιστημονική ειδίκευσή τους και τις αποδεδειγμένες επιστημονικές ικανότητές τους στη θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει το υπό έλεγχο φάρμακο.

Με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Σ.Η.Π. θα ορίζεται επίσης ένα μέλος από τα μέλη της, πλην του Προέδρου, ως Εισηγητής για κάθε αίτημα, καθώς και τουλάχιστον ένας  εξωτερικός εμπειρογνώμονας. Η Επιτροπή Ελέγχου θα μπορεί, με ομόφωνη και ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση, να μην ορίσει εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Σ.Η.Π. οφείλουν, τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από τον έλεγχο κάθε αιτήματος, να δηλώνουν εγγράφως στη Γραμματεία της Επιτροπής εάν έχουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή συμβιούντες ή συγγενείς τους έως δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας άμεσο οικονομικό συμφέρον είτε με τον Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), προϊόν του οποίου ελέγχεται είτε με τον ασθενή στον οποίο αφορά το ατομικό αίτημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA