Μενού
gynaika-kardia
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η διατήρηση μιας υγιούς θερμοκρασίας σώματος είναι πολύ σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, η έκθεση σε παρατεταμένο κρύο μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σύμφωνα με άρθρο της Express, στη Μεγάλη Βρετανία πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κρύο περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι σε πιο κρύες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία, με αιτία τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια που προκαλεί η πτώση της θερμοκρασίας.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με τη γιατρό Δρ Ντέμπορα Λι, όταν το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου, αρχίζουν να παρατηρούνται θάνατοι αποδιδόμενοι στο κρύο.

«Ένα κύμα κρύου δεν σε επηρεάζει μόνο εκείνη τη στιγμή. Οι συνέπειες μπορεί να γίνουν αισθητές μέχρι και για δύο εβδομάδες» αναφέρει και προσθέτει: «Όταν ο καιρός είναι κρύος, ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακού διπλασιάζεται».

Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο, κατά τη γιατρό, είναι οι λειτουργίες ομοιόστασης του οργανισμού. Όταν ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται οξεία πτώση στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το σώμα αρχίζει να συστέλλει τα αγγεία στα ακρότατα του κυκλοφορικού συστήματος, στα χέρια και στα πόδια δηλαδή, προσπαθώντας να προμηθεύσει με περισσότερο αίμα και θερμότητα τα κεντρικά ζωτικά όργανα και τον εγκέφαλο.

Παράλληλα, όταν το αίμα κρυώνει, γίνεται επίσης πιο πηχτό, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία του στις φλέβες και τις αρτηρίες. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά μας αναγκάζεται να «δουλεύει υπερωρίες», για να αντλήσει αίμα προς τα συσταλμένα αγγεία, με αποτέλεσμα να εξαντλείται, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, ανευρύσματος καθώς και θρόμβων.

Τι συστήνει η γιατρός

Προκειμένου να μείνουμε ζεστοί και ασφαλείς, καθώς και για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας το χειμώνα, η Δρ Λι συστήνει:

  • Η θερμοκρασία εντός του σπιτιού μας να μην πέφτει κάτω από 18 βαθμούς Κελσίου
  • Να έχουμε κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα και άσκηση για να διατηρείται υψηλή η θερμοκρασία σώματος
  • Να καταναλώνουμε ζεστά ποτά και αφεψήματα
  • Να ντυνόμαστε με ζεστά ρούχα σε εξωτερικούς χώρους
  • Να καταναλώνουμε τουλάχιστον 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D με συμπληρώματα διατροφής
Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA