Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις πλέον συνηθισμένες μορφές καρκίνου παγκοσμίως και το «κλειδί» για την αντιμετώπισή του είναι η έγκαιρη διάγνωσή του. 

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που θα πρέπει να κάνουν κάποιον να απευθυνθεί σε έναν γιατρό, ώστε εκείνος να διαπιστώσει εάν η αιτία εμφάνισής τους είναι ο καρκίνος ή κάποια άλλη ασθένεια και στη συνέχεια να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Τα κύρια συμπτώματα για τον καρκίνο στο παχύ έντερο: 

  • αλλαγές στην υφή των κοπράνων, όπως το να είναι πιο μαλακά, καθώς επίσης να παρουσιάζει διάρροια ή δυσκοιλιότητα, χωρίς να είναι κάτι το σύνηθες για εκείνον
  • το να πηγαίνει στην τουαλέτα περισσότερες ή λιγότερες φορές από το συνηθισμένο
  • αίμα στα κόπρανά του που μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή μαύρο
  • αιμορραγία στον πρωκτό
  • το να νιώθει συχνά ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα, ακόμα κι αν έχει μόλις πάει
  • πόνος στην κοιλιά
  • όγκος στην κοιλιά
  • πρήξιμο
  • απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • εάν αισθάνεται πολύ κουρασμένος χωρίς λόγο

Εάν κάποιο άτομο έχει συμπτώματα καρκίνου του εντέρου για 3 εβδομάδες ή περισσότερο, θα πρέπει να δει έναν Γενικό Ιατρό χωρίς να ντρέπεται. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι συνηθισμένοι να μιλάνε για αυτά τα συμπτώματα.

Εάν πάλι τα κόπρανά του έχουν μαύρο ή σκούρο κόκκινο χρώμα ή έχει διάρροια με παρουσία αίματος, θα πρέπει να κλείσει επειγόντως ραντεβού με γιατρό.

Σε περίπτωση που αιμορραγεί ασταμάτητα από τον πρωκτό ή υπάρχει πολύ αίμα, για παράδειγμα, το νερό της τουαλέτας να γίνεται κόκκινο ή να βλέπει μεγάλους θρόμβους αίματος, θα πρέπει να πάει κατευθείαν στα επείγοντα.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πολύ κοινά και μπορεί να προκληθούν από άλλες καταστάσεις.

Το να παρουσιάζει κάποιος τα παραπάνω συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχει από καρκίνο του εντέρου, αλλά είναι σημαντικό να τον εξετάσει γιατρός.

Εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από καρκίνο, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος

Τι συμβαίνει στο ραντεβού με τον γιατρό

Ο γιατρός θα κάνει ερωτήσεις γύρω από τα συμπτώματα, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας, το ιατρικό ιστορικό και εάν κάποιος στην οικογένειά είχε καρκίνο του εντέρου.

Ανάλογα με τα συμπτώματά, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει την κοιλιά και να ζητήσει να γίνει μια ορθική εξέταση, κατά την οποία φορώντας γάντια θα εξετάσει με το δάχτυλό του για τυχόν εξογκώματα στον πρωκτό.

Ακόμα μπορεί να ζητήσει ένα δείγμα κοπράνων για εξέταση, προκειμένου να ελεγχθεί εάν η αιμορραγία προέρχεται από το έντερο, το οποίο μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του εντέρου. Τέλος, μπορεί να ζητήσει εξέταση αίματος.

Παραπομπή σε ειδικό 

Ο Γενικός Ιατρός μπορεί να ζητήσει περισσότερες εξετάσεις ή να πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε έναν ειδικό εάν πιστεύει ότι τα όποια συμπτώματα πρέπει να διερευνηθούν.

Αυτό μπορεί να είναι επείγον και να πρέπει να γίνει συνήθως εντός 2 εβδομάδων σε περίπτωση εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάττων, όμως, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αυτόματα ότι ένα άτομο νοσεί από καρκίνο.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA