Μενού
Συμπτώματα
Συμπτώματα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που εμφανίζεται όταν μη φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Στη συνέχεια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλους ιστούς και όργανα.

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το σώμα. Συχνά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με το σημείο στο σώμα που αναπτύσσεται ο κακοήθης όγκος, όπως γράφει η Daily Express.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένα γενικότερα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και ισχύουν για διάφορες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με την Cancer Research UK, υπάρχουν έξι τέτοια σημάδια τα οποία πρέπει να προσέξεις.

Έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις ή πυρετός

Μπορεί να προκληθούν επίσης από λοιμώξεις ή από παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων. Είναι επίσης συχνό σύμπτωμα σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Εν πάσει περιπτώσει, μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε πολύ έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις ή ανεξήγητο πυρετό, προειδοποιεί η Cancer Research UK.

Κόπωση

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να συνδέεται με άγχος ή προβλήματα με τον ύπνο.

Ωστόσο, η ανεξήγητη, παρατεταμένη κόπωση ή το αίσθημα κούρασης όλη την ώρα μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πυρετός
Πυρετός | Shutterstock

Ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες

Ανεξήγητες αιμορραγίες, αιματώματα ή μώλωπες που προκύπτουν χωρίς να έχετε τραυματιστεί, συνιστούν λόγο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι ενδείξεις καρκίνου.

Ανεξήγητος πόνος

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι πιο συνηθισμένο να νιώθουμε πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις. 

Ωστόσο, πολλαπλές εστίες πόνου, ασυνήθιστα υψηλής έντασης, με επίκεντρο όργανα και ιστούς που συνήθως δεν βιώνουν πόνο, είναι μία καλή αφορμή να εξεταστείτε για την πιθανή ύπαρξη όγκου.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Οι μικρές αλλαγές βάρους με την πάροδο του χρόνου είναι αρκετά φυσιολογικές, αλλά εάν έχετε χάσει πολλά κιλά χωρίς καν να το επιδιώκετε, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Ζυγαριά
Ζυγαριά | Shutterstock

Ασυνήθιστα εξογκώματα ή πρήξιμο

Η Cancer Research UK λέει: «Τα επίμονα εξογκώματα ή οίδημα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Αυτό περιλαμβάνει τυχόν εξογκώματα στον λαιμό, τη μασχάλη, το στομάχι, τη βουβωνική χώρα, το στήθος, τα πλευρά ή τους όρχεις.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA