Μενού
afrodisiac1
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Ο 15ος αιώνας, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικά από εκείνο το ερέθισμα της ανθρώπινης περιέργειας, της αναζήτησης για εκείνες τις άγνωστες πολιτείες που βρίσκονταν τότε, πέρα από τον ορίζοντα και πέρα από την ανθρώπινη γνώση. Ο Βάσκο ντα Γκάμα, ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος ήταν εκείνοι οι περιηγητές που αναζήτησαν δρόμους και εδάφη που να ενώνουν την Ευρώπη με την Βόρεια Αφρική, ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν τα εδάφη της Βόρειας Αμερικής, τα νησιά της Καραϊβικής, και όχι μόνο. Σε αυτά τα μαγικά νέα εδάφη, το ασήμι, ο χρυσός, τα μπαχάρια ήταν παντού, και η αποστολή τους πίσω, στα εδάφη της Πορτογαλίας και της (ανταγωνίστριας) Ισπανίας, ήταν το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας ελεύθερης, ανταγωνιστικής αγοράς. Πορτογαλία και Ισπανία ήταν οι βασικοί ανταγωνιστές, ενώ οι Οθωμανοί και οι Αιγύπτιοι αναζητούσαν κι εκείνοι το μερίδιο τους από αυτή την «πίτα». Σε αυτή την πληθώρα ανακαλύψεων όμως, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες συγκινήσεις, νέες γνώσεις, νέους πειραματισμούς και συνταγές, ο ουρανός ήταν το όριο. 

Το λάδι και το κάρδαμο χρησιμοποιούνταν για πρώτη φορά ως εντερικά φάρμακα, που απομάκρυναν τα αέρια. Η κανέλα θεωρούνταν ιδανική πρώτη ύλη για φαρμακευτικά σκευάσματα κατά του πόνου στην καρδιά, στο στομάχι και στο κεφάλι. Το λάδι από μοσχοκάρυδο διαπιστωνόταν πως βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ακόμα και η αφροδισιακή διάσταση ορισμένων πρώτων υλών καταγραφόταν, σε αραβικό εγχειρίδιο το οποίο φαίνεται πως συντάχθηκε σε κάποια πόλη της Μεσογείου. Το εν λόγω εγχειρίδιο πρότεινε στους άντρες να αλείψουν τα γεννητικά τους όργανα με μέλι και πιπερόριζα. «Το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο δυνατό, και θα προκαλούσε τέτοια ηδονή που η σύντροφος του άντρα θα αρνιόταν να τον αφήσει από πάνω της» αναφέρεται μεταξύ άλλων. Πολύ τολμηρό ακούγεται, ακόμα και για τα δεδομένα του 21ου αιώνα. Δεν το συνιστούμε, εκτός αν είστε (πολύ) μερακλήδες. 

(Με στοιχεία από το βιβλίο «Οι δρόμοι του μεταξιού» του Πίτερ Φράνκοπαν)

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA