Είναι ευρύτερα γνωστό πως η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, είναι μερικοί από τους πολλούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει τους περισσότερους εφήβους, και ενήλικες μεταξύ άλλων, να έχουν μία διαστρεβλωμένη εικόνα γύρω από το σεξ.
Είναι, επίσης, γνωστό πως αρκετά πράγματα που ξέρουμε σχετικά με την ερωτική συνεύρεση, αποτελεί μία μίξη αληθειών και μύθων, τα οποία προκαλούν προβλήματα σ' ένα ζευγάρι, ειδικά σ' ένα ανδρόγυνο με «κακή» επικοινωνία.
Η βρετανική Sun, σε εβδομαδιαία δημοσιεύματά της, προσκαλεί κοινωνικούς ψυχολόγους για να μιλήσουν και να αποδημήσουν μύθους γύρω από το σεξ, με τον Δρ. Justin Lehmiller να στέκεται στους αθλητές και τους Ολυμπιονίκες και πώς ένα break από τις ερωτικές συνευρέσεις, μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή τους στο άθλημα που κάνουν.
Ο Δρ Lehmiller δήλωσε σε podcast του BBC: «Είναι ένας μύθος. Πολλά από αυτά βασίζονται σε δεισιδαιμονίες.
Οι πιο γνωστοί μύθοι γύρω από το σεξ και η πραγματικότητα
1ος μύθος: Τα σεξουαλικά βοηθήματα θεωρούνται «κέρατο»
Η ειδική σεξολόγος της Sun, Georgette Culley, ανέλαβε το δύσκολο έργο να αποδομήσει μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς μύθους που περιτριγυρίζουν το σεξ και το τι ισχύει τελικά με τη συνεύρεση δύο ενηλίκων.
Ένας από αυτούς τους λεγόμενους μύθους είναι ότι η «χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων θεωρείται απάτη». Η ίδια, απαντώντας με γεγονότα, τονίζει πως «πολλές γυναίκες τα χρησιμοποιούν κρυφά επειδή οι φίλοι τους ζηλεύουν, θεωρώντας το "κεράτωμα".
«Τα σεξουαλικά βοηθήματα μπορούν να ενισχύσουν τη σχέση σας, όχι να την βλάψουν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 75-90% των γυναικών δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο από τη διείσδυση, η προσθήκη ενός δονητή στο μείγμα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει πολλές από αυτές» τονίζει η σεξολόγος.
2ος μύθος: Οι άνδρες σκέφτονται συνέχεια το σεξ
Η αλήθεια στον παραπάνω μύθο, όπως αναφέρει σχετικά η σεξολόγος, είναι η εξής: «Οι άνδρες μπορεί να σκέφτονται συχνά το σεξ, αλλά η παλιά ιδέα ότι το σκέφτονται «κάθε επτά δευτερόλεπτα» είναι υπερβολική.
«Κατά μέσο όρο, οι άνδρες σκέφτονται το σεξ πιο συχνά από τις γυναίκες, όπως έχουν δείξει μελέτες. Αλλά αυτό ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων. Ορισμένοι άνδρες μπορεί να σκέφτονται το σεξ αρκετές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μπορεί να μην το σκέφτονται τόσο συχνά» διευκρινίζει σχετικά με τις σεξουαλικές ορέξεις των ανδρών.
3ος μύθος: Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι σπάνια για τις γυναίκες
«Η αλήθεια γύρω από τη σεξουαλική δυσλειτουργία για τις γυναίκες είναι αυτή: Μεταξύ 30 και 50% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών υποφέρουν από σεξουαλική δυσλειτουργία» συνεχίζει η Sun.
«Αυτό περιλαμβάνει θέματα όπως χαμηλή λίμπιντο, το πρόβλημα με τον οργασμό και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ πιο συνηθισμένα απ' ό,τι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν και μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τις σχέσεις και την ευημερία μιας γυναίκας» προσθέτει η σεξολόγος, για να καταλήξει:
«Μην υποφέρετε σιωπηλά - η σωστή ιατρική και θεραπευτική υποστήριξη είναι το κλειδί για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και ικανοποίησης».
4ος μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται μόνο στους άνδρες άνω των 70
«Αλήθεια: Αν και η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ένας στους τέσσερις άνδρες που υποφέρουν από προβλήματα στύσης είναι κάτω των 40 ετών, συμπεριλαμβανομένου του ενός τετάρτου των ανδρών στα είκοσί τους» συμπληρώνει η βρετανική tabloid.
«Η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής τεστοστερόνης, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και του άγχους.
Στους νεότερους άνδρες, τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως το άγχος απόδοσης, είναι η πιο πιθανή αιτία».
5ος μύθος: Το πορνό είναι σαν το πραγματικό σεξ
«Το mainstream πορνό, πόσο μάλλον οι ακραίες εκδοχές του, συχνά απεικονίζει μη ρεαλιστικά σενάρια, σωματότυπα και συμπεριφορές. Η στήριξη στο πορνό ως πηγή σεξουαλικής αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλές αντιλήψεις και προσδοκίες» συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Αλλά δεν είναι όλες οι τσόντες κακές. Το ηθικό πορνό, που μερικές φορές αποκαλείται φεμινιστικό πορνό, προσφέρει μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της γυναικείας απόλαυσης και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή» ξεκαθαρίζει η Sun.
«Έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη συναίνεση και την αυθεντικότητα, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό εργαλείο για όσους θέλουν να μάθουν νέες τεχνικές ή να βρουν έμπνευση» κλείνει σχετικά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.