Μενού
cancer screening
Cancer screening | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία από τις πιο κρίσιμες μεταβλητές στην καταπολέμηση του καρκίνου είναι και η έγκυρη διάγνωσή του. Από αυτή την άποψη, η επικινδυνότητα των καρκίνων του παγκρέατος, των ωοθηκών και του παχέως εντέρου αποτελούν ασθένειες υψηλής επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με άρθρο της Sun, στην Μεγάλη Βρετανία καταγράφονται περίπου 167.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες της κλινικής Mayo, η διάγνωση του καρκίνου το νωρίτερο δυνατόν κατά τις τέσσερις φάσεις του δίνει την καλύτερη πιθανότητες για θεραπεία. 

Αυτοί είναι οι τρεις τύποι καρκίνου που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη διάγνωση.

Καρκίνος στο πάγκρεας

Σύμφωνα με το άρθρο, ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι αυτός με το μικρότερο ποσοστό επιβίωσης στη Μεγάλη Βρετανία.

Η δυσκολία στη διάγνωσή του έγκειται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, η ασθένεια σε πρώιμο στάδιο είναι αυτό που αποκαλείται «σιωπηλή», δεν προκαλεί δηλαδή την εκδήλωση συμπτωμάτων, ενώ ακόμα και όταν παρατηρούνται συμπτώματα, πολλές φορές μοιάζουν με αυτά άλλων ασθενειών.

Δεύτερον, η δυσπρόσιτη θέση του παγκρέατος στο ανθρώπινο σώμα, μεταξύ του συκωτιού και του στομαχιού καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό συμπτωμάτων σε εξετάσεις ρουτίνας.

Καρκίνος στο παχύ έντερο

Αυτός ο τύπος παρουσιάζει δυσκολίες για να εντοπιστεί και έχει επίσης τα λεγόμενα σιωπηλά συμπτώματα, ενώ τα πλέον εμφανή είναι οι επιπλοκές κατά την εκκένωση του εντέρου, όπως αιμορραγία και διάρροιες, η απώλεια βάρους και η δυσκολία εκκένωσης.

Είναι ο καρκίνος που ευθύνεται για τους δεύτερους περισσότερους θανάτους στη Μεγάλη Βρετανία ετησίως.

Καρκίνος στις ωοθήκες

Από τον καρκίνο των ωοθηκών κινδυνεύει ουσιαστικά οποιοδήποτε γυναίκα έχει ωοθήκες, ενώ προβλέπεται και από οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης της ασθένειας.

Ένα από τα πιο κοινά του συμπτώματα, το πρήξιμο κοντά στην κοιλιακή χώρα μπορεί συχνά να παρερμηνευθεί ως κάτι άλλο ή ως κάτι ακίνδυνο και δυστυχώς εντοπίζεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τον NHS (National Health Service), τα συμπτώματα που πρέπει να θεωρούνται συναγερμός για την ασθένεια είναι οι διάρροιες και η δυσκοιλιότητα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA