Μενού
kardia
Καρδιά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο πόνος στο στήθος δεν είναι πάντα παρών σε άτομα με καρδιακή νόσο. Αντίθετα, άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι τα σημάδια που σας προειδοποιούν για καρδιακές παθήσεις.

«Οποιοδήποτε σύμπτωμα φαίνεται να προκαλείται από την άσκηση και να ανακουφίζεται από την ανάπαυση μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά. Ιδιαίτερα σε άτομα με υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, χρήση καπνού, καθιστική ζωή, παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στο στήθος μπορεί να είναι η ένδειξη για ένα καρδιακό πρόβλημα», αναφέρει ο Δρ Randall Zusman, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. 

Όταν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εμφανιστεί χωρίς προφανή λόγο, δώστε προσοχή και αναφέρετε το στο γιατρό σας.

1. Κόπωση

Η κόπωση μπορεί να προκληθεί από πολλές ασθένειες αλλά και από φάρμακα. Ωστόσο, μια νέα κόπωση με διάρκεια μπορεί επίσης μερικές φορές να σηματοδοτεί καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο. «Είναι λιγότερο συχνό ως ένδειξη στεφανιαίας νόσου, αλλά μπορεί να είναι», λέει ο Δρ Zusman.

2. Ανεξήγητοι πόνοι

Η απόφραξη της παροχής αίματος στον καρδιακό μυ, που συμβαίνει με τη στεφανιαία νόσο, οδηγεί την καρδιά στο να «διαμαρτύρεται» με πόνο, όταν της ζητείται να εργαστεί σκληρότερα. Ωστόσο, αυτός ο πόνος δεν γίνεται πάντα αισθητός στο στήθος. Μερικές φορές γίνεται αισθητός στους ώμους, τα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι ή την κοιλιά. Ιδιαίτερα όταν ο πόνος σε αυτές τις θέσεις εμφανίζεται με την άσκηση και εξαφανίζεται με την ανάπαυση, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σημάδι καρδιακής νόσου.

Πότε να αναφέρετε συμπτώματα

Απευθυνθείτε σε ειδικό εάν έχετε:

  • συμπτώματα που εμφανίζονται με τη δραστηριότητα και ανακουφίζονται με την ανάπαυση
  • πολλά συμπτώματα ταυτόχρονα, όπως κόπωση και πρησμένα πόδια
  • γνωστές καρδιακές παθήσεις ή παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο (όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη ή το κάπνισμα).

3. Δύσπνοια

Μην βιαστείτε να υποθέσετε ότι η δύσπνοια είναι απλώς θέμα κακής φυσικής κατάστασης. Η ανεξήγητη δύσπνοια που εμφανίζεται με ήπια δραστηριότητα μπορεί να υποδηλώνει καρδιακό πρόβλημα. 

4. Πρησμένα πόδια ή αστραγάλους

Το πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας. Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από νεφρική ή ηπατική νόσο, φλεβική ανεπάρκεια (αδύναμες φλέβες των ποδιών) ή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (ιδιαίτερα νιφεδιπίνη ή αμλοδιπίνη).

Είναι καρδιακή προσβολή;

Οι καρδιακές προσβολές ή εμφράγματα του μυοκαρδίου μπορεί να προκληθούν από την άσκηση, αλλά μπορούν επίσης να συμβούν όταν κάποιος είναι σε ηρεμία. Καλέστε το 166 εάν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανιστούν ξαφνικά:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πίεση ή πόνο στο στήθος ή στην άνω κοιλιακή χώρα
  • ζάλη ή λιποθυμία
  • πόνο ή ενόχληση στο ένα ή και στα δύο χέρια, την πλάτη, το λαιμό, τη γνάθο ή την άνω κοιλιακή χώρα.

5. Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Ο όρος «αίσθημα παλμών» σημαίνει την αίσθηση ακανόνιστου ή γρήγορου καρδιακού παλμού. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα αθώο σύμπτωμα, που μπορεί να προκαλείται από άγχος, πρόσληψη καφεΐνης ή αφυδάτωση.

Μερικές φορές, όμως, το αίσθημα παλμών υποδηλώνει καρδιακό πρόβλημα. Είναι σημαντικό να σημειώσετε πώς νιώθετε αυτό το σύμπτωμα, πόσο συχνά εμφανίζεται και τι κάνετε την ώρα που σας συμβαίνει. Για παράδειγμα, εάν ξεκουράζεστε και η καρδιά σας αρχίζει ξαφνικά να χτυπά ακανόνιστα ή γρήγορα, ενημερώστε το γιατρό σας.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA