Μενού
Έρευνα για τον καρκίνο
Έρευνα για τον καρκίνο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πρωτεΐνες στο αίμα θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν για καρκίνο ακόμα και επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του, σύμφωνα με έρευνα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν δείγματα αίματος από περισσότερα από 44.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.900 που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Συνέκριναν τις πρωτεΐνες και διαπίστωσαν πως 618 εξ αυτών συνδέονται με 19 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του λεμφώματος μη-Hodgkin λεμφώματος και του ήπατος.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, βρήκε επίσης 107 πρωτεΐνες που σχετίζονται με καρκίνο ο οποίος διαγνώστηκε πάνω από επτά χρόνια μετά τη συλλογή του δείγματος αίματος του ασθενούς και 182 πρωτεΐνες που συνδέονταν με τη διάγνωση ασθένεια περί τα τρία χρόνια αργότερα. 

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση πολύ νωρίτερα και ενδεχομένως να παρέχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η Δρ Keren Papier, ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στην Oxford Population Health στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για να σώσουμε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου ... [και] πώς οι πρωτεΐνες στο αίμα μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Τώρα πρέπει να μελετήσουμε αυτές τις πρωτεΐνες σε βάθος για να δούμε ποιες από αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την πρόληψη».

Μια δεύτερη μελέτη που εξέτασε γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου, βρήκε 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρέαζαν τις πιθανότητες κάποιου να εμφανίσει εννέα διαφορετικούς τύπους της νόσου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA