Μενού
anoia
Άνοια | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πρώιμη άνοια ή άνοια νεαρής ηλικίας είναι η κατάσταση κατά την οποία τα συμπτώματα αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των 65 ετών, συνήθως μεταξύ 30 και 65 ετών. Εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 2% - 8% όλων των περιπτώσεων άνοιας.

Σύμφωνα με το express.co.uk, καθώς όμως η άνοια θεωρείται συχνά ως μια κατάσταση που συνδέεται με την τρίτη ηλικία, τα πρώιμα συμπτώματα της άνοιας νεαρής έναρξης δεν αναγνωρίζονται πάντα.

Τα συμπτώματα

Ο Abbas Kanani, φαρμακοποιός στο Chemist Click Online Pharmacy, περιέγραψε τα πρώτα σημάδια που πρέπει να προσέξετε. «Συνήθως, ένα από τα πρώτα σημάδια είναι τα κενά μνήμης που διακόπτουν την καθημερινή ζωή» αναφέρει και συνεχίζει:

«Ξεχνάμε τις πληροφορίες που μάθαμε πρόσφατα, σημαντικές ημερομηνίες, επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά και όλο και περισσότερο χρειάζεται να βασιζόμαστε σε υπενθυμίσεις όπως σημειώσεις ή ηλεκτρονικές συσκευές. Οι προκλήσεις με τον προγραμματισμό ή την επίλυση προβλημάτων και η δυσκολία ολοκλήρωσης εργασιών μπορεί επίσης να αυξάνονται σε συχνότητα».

Ορισμένα κοινά πρώιμα συμπτώματα, όπως η λήθη και τα προβλήματα μνήμης, μπορεί να εμφανιστούν αρκετό καιρό πριν από τη διάγνωση της άνοιας και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να διαφεύγουν τα συμπτώματα ή να αποδίδονται σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το άγχος ή η κούραση, προειδοποίησε η Kanani.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μπορεί να μην παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, αν τα έχετε, και η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί να μην τα παρατηρήσουν ή να μην τα πάρουν στα σοβαρά για κάποιο χρονικό διάστημα».

Πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό

Η άνοια δεν αποτελεί φυσικό μέρος της γήρανσης, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν γενικό ιατρό νωρίτερα παρά αργότερα, αν ανησυχείτε για προβλήματα μνήμης ή άλλα συμπτώματα.

Τα αίτια της άνοιας νεαρής ηλικίας είναι παρόμοια με τις ασθένειες που συνήθως προκαλούν άνοια στους ηλικιωμένους, λέει η Εταιρεία Alzheimer. Ωστόσο, ορισμένες αιτίες, όπως η μετωποκροταφική άνοια (FTD), είναι πιο συχνές στους νεότερους ανθρώπους.

Η φιλανθρωπική οργάνωση εξηγεί: «Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας πρώιμης έναρξης και μπορεί να επηρεάσει περίπου ένα στα τρία νεότερα άτομα με άνοια». Τέλος προσθέτει: «Οι νεότεροι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν μια "άτυπη" (ασυνήθιστη) μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ».

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA