Μενού
Βίκινγκς
Pexels
  • Α-
  • Α+

Οι ξακουστοί Βίκινγκς είναι σε εμάς γνωστοί κυρίως για τις αιματηρές τους επελάσεις ανά την Ευρώπη, την πολεμοχαρή τους κουλτούρα και τη μυθολογία τους. Θα τους φανταζόσασταν ποτέ όμως ως «health gurus»;

Σύμφωνα λοιπόν με μία έρευνα που έχει μοιραστεί ο Guardian, οι Βίκινγκς κληροδότησαν στους απογόνους τους στη Νορβηγία τα μυστικά της παραγωγής ενός τυριού πλούσιου σε συστατικά που προλαμβάνουν κοινές παθήσεις όπως η οστεοπόρωση και ο διαβήτης.

Jarlsberg όπως το καθημερινό σου χάπι

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health, η κατανάλωση τυριού Jarlsberg μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπενίας, της οστεοπόρωσης, αλλά και παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Το Jarlsberg είναι ένα μαλακό ήπιο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, με μεγάλες τρύπες, και ταξινομείται ως τυρί ελβετικού τύπου, αν και προέρχεται από τη Νορβηγία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, η οποία στο παρελθόν έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την υγεία των οστών.

Η έρευνα

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, 66 υγιείς γυναίκες, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη μία να καταναλώνει ημερήσιες δόσεις τυριού Camembert -το οποίο είναι φτωχό σε βιταμίνη Κ2- και την άλλη ημερήσιες δόσεις Jarlsberg. Οι δείκτες ανάπτυξης των οστών αυξήθηκαν με την κατανάλωση Jarlsberg και μειώθηκαν ελαφρώς στην ομάδα του Camembert, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ενώ το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία των οστών, υπάρχουν άλλοι βασικοί παράγοντες που παίζουν, όπως η βιταμίνη Κ2, η οποία ίσως δεν είναι τόσο γνωστή», δήλωσε ο καθηγητής Sumantra Ray, από το Κέντρο Διατροφής και Υγείας του Κέιμπριτζ.

Ωστόσο, ειδικοί άσκησαν κριτική στην έρευνα, καθώς δεν κατέγραφε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων πέρα από την κατανάλωσή τους στα συγκεκριμένα τυριά. Αυτό σημαίνει ότι στην καθημερινότητά τους μπορεί να τηρούσαν δίαιτες οι οποίες επηρέασαν το αποτέλεσμα της έρευνας, πέρα από την επίδραση των τυριών. Ακόμα ένα πρόβλημα με την έρευνα είναι ότι χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Tine, κατασκευάστρια του επώνυμου τυριού.

Ανεξαρτήτως, πληθώρα διατροφολόγων προτείνουν την κατανάλωση βιταμίνης Κ2, πάντα όμως μαζί με την πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου, καθώς φαίνεται ότι ο συνδυασμός τους είναι αυτός που συμβάλλει περισσότερο στην υγεία των οστών.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA