Συνήθως τέτοια εποχή, όταν βγαίνουμε για φαγητό αποζητάμε μια δροσερή βεράντα με θέα τον έναστρο, αθηναϊκό ουρανό και ευχόμαστε πως πού και πού θα φυσάει και δροσερό αεράκι. Σε ελάχιστες από τις ταράτσες της πόλης όμως, φιλοξενούνται εστιατόρια που προσφέρουν ένα ραφιναρισμένο δείπνο, συνδυάζοντας και μια μοναδική θέα, όπως συμβαίνει με το rooftop του ΕΜΣΤ, από όπου ο ιερός βράχος της Ακρόπολης ξεπροβάλει από τον πυκνό ιστό των κτιρίων της πόλης, φωτισμένος και μεγαλοπρεπής.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που άνοιξε το NYN ESTI έχει ήδη καταφέρει να διακριθεί με το βραβείο The List 2024 από τα FNL Best Restaurant Awards. Ο σεφ του, Σταμάτης Μισομικές, εξελίσσει συνεχώς την κουζίνα του, προσαρμόζοντας σύμφωνα με την εναλλαγή των εποχών, δημιουργώντας έτσι πεντανόστιμα πιάτα. Το πραγματικά συναρπαστικό μενού του, ΒΙΟΤΟΠΟΣ, δίνει έμφαση στις εποχιακές πρώτες ύλες, μετατρέποντάς τες σε βρώσιμα έργα τέχνης, τα οποία μάς παρουσιάζονται στο τραπέζι, με καλοζυγισμένες, σχεδόν θεατρικές κινήσεις, προσκαλώντας μας να συμμετάσχουμε σε μια διαδραστική, γευστική performance, με απόλυτα ελληνικό πρόσημο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή, την τόσο κονσεπτική προσέγγιση του σεφ εμπεριέχεται και όλη η μαγειρική του φιλοσοφία σχετικά με τη βιωσιμότητα (sustainability) στις κουζίνες, η οποία ξεκινάει από το στόχο της μηδενικής, ει δυνατόν, παραγωγής απορριμμάτων (zero waste) και καταλήγει σε μια συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων βέλτιστης αξιοποίησης τους στο μαγείρεμα.
Ξεκινήσαμε ένα ορεκτικό που θύμιζε «tacos», παρότι ήταν μια μικρογραφία της ροδίτικης λαδόπιτας, γεμισμένη κρέμα καπνιστών κάσιους, την οποία «στεφάνωνε» ένα παγωμένο μείγμα μυρωδικών, που έφερε τη δροσιά στο στόμα. Δοκιμάσαμε μια πολύ ζουμερή ζαργάνα στα κάρβουνα με ζέα, αρμυρίκια και λαδορίγανη. Ακολούθησε ένας κολοκυθανθός σε τεμπούρα με βινεγκρέτ από ιπποφαές, αλμυρό παγωτό χαμομήλι και καυτερή σος φρούτων με χαμομήλι. Το άψογα ψημένο καλκάνι με κυδώνια, χόρτα και κι άγρια μανιτάρια μας έκανε να αγαπήσουμε αυτό το ψάρι με την τόσο λεπτή σάρκα.
Ως κύριο πιάτο το αγριογούρουνο με μουστοπιπεριά, πράσο και κεφίρ ήταν αληθινή αποκάλυψη. Φτάνοντας πια στα επιδόρπια εντυπωσιαστήκαμε από τη φινέτσα των ανοιξιάτικων λουλουδιών, που ήταν στην ουσία ένας έξυπνος συνδυασμός γιαουρτιού με κεράσια και άθερμο πετιμέζι, αλλά εξ ίσου μας κέρδισε και το ροδίτικο μελεκούνι με ακακία, κερί και μέλι.
Θα πρέπει να πούμε ότι όλα αυτά, τα υπέροχα εδέσματα «υποστηρίζονται» από μια εξαιρετική λίστα κρασιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ταλαντούχος σομελιέ Δημήτρης Δρόσος θα σας βοηθήσει με τις σοφά μελετημένες επιλογές του να απολαύσετε το pairing φαγητού και κρασιών. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και μια άψογα συντονισμένη ομάδα νέων ανθρώπων του σέρβις, οι οποίοι με την ευγένεια και τη θετική τους διάθεση έκαναν τη βραδιά μας να κυλήσει τόσο ευχάριστα.
NYN ESTI
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 51 –53, Αθήνα 117 43,
τηλέφωνο: 698 943 8866
Ώρες και μέρες λειτουργίας: Καθημερινά 13.00 -17.00 και 19:00 -00:00 (εκτός
Δευτέρας καθ’ όλη τη μέρα και Τρίτης μεσημέρι)
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.