Μενού
  • Α-
  • Α+

Η περίφημη φράση που αποδίδεται στον Λένιν, πως «υπάρχουν δεκαετίες που δεν συμβαίνει τίποτε και πως υπάρχουν εβδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες» βρίσκει προφανώς πεδίο εφαρμογής σε όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Ένα σύννεφο ψυχρού

πολέμου απλώνεται επάνω από την Ευρώπη που περιμένει με αγωνία να δει την αποκλιμάκωση στον ουκρανικό πόλεμο ώστε να φανούν τα νέα στρατόπεδα, οι νέες σφαίρες επιρροής και οι νέοι ενεργειακοί και πολιτικοί συσχετισμοί. Τίποτε πλέον δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη - κι αυτό το συνειδητοποιούν ήδη οι ηγέτες της που διαμορφώνουν νέες δομές άμυνας κι ενεργειακής απεξάρτησης. 

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν περνάνε απλά σε νέα φάση - είναι σε νέα φάση. Η Τουρκία βλέπει τον γεωπολιτικό της ρόλο ξανά αναβαθμισμένο, παρά το ότι η προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έπεσε στο κενό. Όλοι όμως αντιλαμβάνονται πως έχει ρόλο να παίξει - αν αμφιβάλλετε ρωτήστε και τον Πρόεδρο Μπάιντεν που είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν. Στην πραγματικότητα η Τουρκία φοβάται μια Ρωσία εκτός διεθνούς συστήματος με την οποία ανήκει μεν σε αντίπαλα στρατόπεδα σε Συρία ή Λιβύη, στην ουσία όμως η ύπαρξη της μιας νομιμοποιεί τον ρόλο της άλλης. Όμως - κι αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ - η Άγκυρα έχει λάβει τα κατάλληλα μηνύματα και από τις ΗΠΑ πως το αστείο με τους ρωσικούς πυραύλους πρέπει να τελειώνει, ειδικά όταν η Ρωσία απειλεί με πόλεμο νατοϊκούς συμμάχους. Άρα στο νέο κόσμο πρέπει να επιλέξεις συμμάχους κι εχθρούς.

Και η Αθήνα; Βλέπει μεν με ανακούφιση την τιμωρία του αναθεωρητισμού αλλά αντιλαμβάνεται και την ισχυροποίηση της Άγκυρας που καλλιεργεί εδώ και καιρό το αφήγημα της επαναπροσέγγισης με δυνάμεις όπως τα ΗΑΕ ή το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ίσως πάλι για την Άγκυρα να είναι η κατάλληλη στιγμή για μια προσπάθεια προσέγγισης με την Αθήνα. Μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό κλίμα το τελευταίο που χρειάζονται οι δυο χώρες είναι ένα καλοκαίρι έντασης και απειλών. Στη συνάντηση Μητσοτάκη -

Ερντογάν θα πρέπει να βγουν τα κατάλληλα μηνύματα και να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις. Αν μη τι άλλο, το να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας είναι ενθαρρυντικό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.