Μενού
  • Α-
  • Α+

Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και δημοκρατική ψυχραιμία διότι παρατηρείται εντονότατη διεθνής έξαρση. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά τα σοβαρά αντικρουόμενα συμφέροντά τους συνεχίζουν να σέβονται με πολύ μεγάλη φροντίδα τους κανόνες του παιγνιδιού, τους οποίους και οι δύο έχουν ορίσει σε προηγούμενο χρόνο. Η Πολωνία, η Τουρκία και άλλοι περιφερειακοί δρώντες, είτε από φόβο είτε από σκοπιμότητα, προβαίνουν σε βιαστικές επικίνδυνες δημόσιες δηλώσεις χωρίς να αντιλαμβάνονται πόσο κοντά στο χείλος της αβύσσου οδηγούνται, με κίνδυνο να συμπαρασύρουν και άλλους σε μία δοκιμασία χωρίς επιστροφή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν παγιδευμένος στην υπερβολή των ατυχών επιλογών του «πελαγωμένος» διαπιστώνει ότι οι προκλήσεις, του μεγέθους που σήμερα αντιμετωπίζει ο κόσμος, δεν εξελίσσονται με τις λογικές του τουρκικού τοπικισμού. Περισσότεροι συντελεστές, που η τουρκική πολιτική και κρατική δομή αδυνατεί να παρακολουθήσει επειδή δεν διαθέτει την εμπειρία και τα μέσα, διαμορφώνουν το πολύπλοκο γεωστρατηγικό περιβάλλον. Η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο Πρόεδρο, ιδιαίτερα μετά την επισήμανση κ. Μπάιντεν για τη σημασία της Τουρκίας στον συμμαχικό προγραμματισμό εκτίναξε στο ζενίθ τις υποχρεώσεις της Τουρκίας και την απαίτηση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να συμπεριφερθεί η Άγκυρα ως απόλυτα συνεπής σύμμαχος.

Οι τουρκικές ανακοινώσεις και η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν και των αξιωματούχων της κυβέρνησής του, μετά τη σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν την απόγνωση που αισθάνεται η Τουρκία. Οποιοσδήποτε πολιτικός αντιλαμβάνεται ότι όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την επιθυμία της Τουρκίας για τα F-16 ταυτοχρόνως απαιτεί, με στεντόρεια πολιτική φωνή, προσαρμογή στις συμμαχικές υποχρεώσεις και ακύρωση κάθε συμφωνίας με υπερδυνάμεις που πολιτικά και γεωστρατηγικά αντιπαρατίθενται με τη συμμαχία. Όσα δεν αντιλαμβάνεται η Άγκυρα η Μόσχα, ως μία από τις υπερδυνάμεις, αναπροσαρμόζει άμεσα στο πρόγραμμα των επιδιώξεων της.

Η Αθήνα, επειδή δεν περιορίζεται απλώς να παρακολουθεί τα γεγονότα, αλλά δραστηριοποιείται ώστε οι εξελίξεις να συμπεριλαμβάνουν τα ενδιαφέροντά μας στις μελλοντικές διαμορφώσεις του νεότερου κόσμου, επιδιώκει πολιτική ωριμότητα στην εσωτερική πολιτική σκηνή που οξύνεται επιδρώντας στην άσκηση και της εξωτερικής μας πολιτικής. Ευτυχώς διαφαίνεται ότι η ψυχραιμία κατακτά ταχύτερα τη θέση της στην πολιτική συζήτηση σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αναλυτές πρεσβεύουν ότι προβλήματα που αφορούν οικονομικές απαιτήσεις, εργατών, εργοδοτών, επιχειρηματιών, παρά την ένταση που δημιουργούν, σε δημοκρατικές κοινωνίες βρίσκουν τη διέξοδο τους. Πολωτικά, με αυξημένο δείκτη αντιπαράθεσης, θεωρούνται προβλήματα που προκαλούν θρησκευτική αντιπαράθεση ή αναζήτηση εθνικής ταυτότητας.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην κατηγορία των αξεπέραστων κοινωνικών και ιδεολογικών πολώσεων. Αντίθετα η γειτονική μας Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακραία πραγματικότητα αναζήτησης θρησκευτικής και πολιτικής ταυτότητας. Ο Κεμαλισμός αντιπαρατίθεται με το Ισλάμ και το γεγονός καθιστά πολύ προσεκτικούς συμμάχους και εταίρους για το μέλλον της Τουρκίας. Η Ελλάδα καλείται να αναλύσει τα δεδομένα της εποχής και να αποφασίσει για την πολιτική που θα επιλέξει. Συνήθως σε στιγμές που ο γείτονας αναζητά την εσωτερική του ηρεμία δια της εκλογικής διαδικασίας, έστω και από σκοπιμότητα δεν «ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», αντιθέτως θυμίζουμε με ισχυρό λεκτικό και πολιτικές δράσεις τα όρια μας επιβεβαιώνοντας στον περίγυρό και τους Ευρωατλαντικούς εταίρους ότι γνωρίζουμε και συμμετέχουμε στις δράσεις των κοινών επιδιώξεων.

Απολύτως αντιληπτή η συνολική ελληνική διεθνής δραστηριότητα, συνεχίζει όμως να προβληματίζει κάθε επίσημη επίσκεψη σε περιοχές χωρών χωρίς να διαβάζουμε στις ανακοινώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ότι η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της χώρας, έστω και αν η πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών προέρχεται από το εκλεγμένο Κοινοβούλιο των φιλοξενούντων. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όταν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διεθνής πρακτική και ο αμοιβαίος σεβασμός της διεθνούς πραγματικότητας τα οφέλη που αποκομίσαμε δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της χώρας ή άνοιξαν και την όρεξη άλλων να μας επισκέπτονται, σε περιοχές της επικράτειάς μας, χωρίς να επικοινωνούν με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας.

Τους ομονοούντες συναντάμε για να ενδυναμώσουμε τις κοινές επιδιώξεις και αμφοτέρως να υπογραμμισθεί ότι με τον τρόπο, που από κοινού επιλέγουμε, προωθούνται και τα διμερή ενδιαφέροντα. Οι συναντήσεις επουδενί προγραμματίζονται επιζητώντας αποκλειστική πολιτική υποστήριξη των θέσεων του επισκέπτη, που πιθανώς πολώνουν την εσωτερική πολιτική της χώρας υποδοχής. Από τη συνάντηση στην Ιταλία, όπως αναδεικνύεται από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, λείπουν αποφασιστικές αναφορές στις κοινές προσπάθειες, διμερείς και Ευρωπαϊκές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, αλλά και η συνεργασία με τη Λιβύη και την Αίγυπτο για το ζέον θέμα, που μας απασχολεί συνολικά. Εξ άλλου εκτιμάται ότι για την ολότητα του ταξιδιού στη Λιβύη, στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, εξυπηρετούν ιδιαιτέρως αναφορές σε συντονισμένες ενέργειες αποτροπής μειζόνων προκλήσεων, παρά η προβολή του ταξιδιού στην Ανατολική Λιβύη, όταν υπάρχει κίνδυνος να συγχέονται γεωγραφικοί προσδιορισμοί με πολιτικές βλέψεις, επί των οποίων ακόμη δεν έχει εκφρασθεί ο λαός της Λιβύης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA