Μενού
giatroi_epemvasi
Χειρουργική επέμβαση | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Έγινε πολύ μεγάλη φασαρία τις τελευταίες ημέρες για το νομοσχέδιο του υπουργείου  υγείας που επιτρέπει στους υγειονομικούς των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας μας να εργάζονται για δυο απογεύματα την εβδομάδα σε ιδιωτικές δομές. Το βασικό πεδίο κριτικής της αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, ότι δηλαδή χτυπάει το βασικό πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας κι ανοίγει μια κερκόπορτα μέσω της οποίας μπορεί να διαφύγουν χιλιάδες γιατροί προς τον ιδιωτικό τομέα και να αφήσουν το δημόσιο στη μοίρα του.

Επίσης, ένα ακόμη επιχείρημα  της αντιπολίτευσης είναι πως, οι ιδέες αυτές είναι καλές σε συστήματα που λειτουργούν κι όχι σε ένα σύστημα υγείας που μεταθέτει για μήνες κρίσιμα χειρουργεία και ειδικά στην Περιφέρεια χωλαίνει από προσωπικό. Κι αν κάτι αποδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας είναι πως, εκεί που δεν υπήρχαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι θάνατοι στη διάρκεια της πανδημίας ήταν περισσότεροι. Άρα στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ κι όχι αποδυνάμωσή του.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να δούμε τι ισχύει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, να εκσυγχρονίσουμε το σύστημά μας και να αφήσουμε μια μεταρρύθμιση να δουλέψει

Ναι, αλλά πως; Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας πάσχει κυρίως λόγω της άρνησης των Ελλήνων γιατρών να το υπηρετήσουν. Με αυτές τις αμοιβές και αυτά τα ωράρια, δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει. Και για όσους είναι μέσα, πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμείνουν. Έχει υπολογιστεί ότι το ελληνικό κράτος δαπανά περίπου €100,000 για να εκπαιδεύσει στο εθνικό σύστημα έναν γιατρό, από την ημέρα που θα εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή μέχρι την ειδικότητα.

Το αποτέλεσμα είναι πως αρκετοί εξ’αυτών, αφού πάρουν σημαντικά εφόδια και χτίσουν σημαντική γνώση, χαρίζουν αυτή την υπεραξία σε προηγμένα συστήματα υγείας στην Βόρεια Ευρώπη, στην Αμερική ή ακόμη και στην Μέση Ανατολή, κερδίζοντας πολλαπλάσια χρήματα. Άρα εδώ, πέρα από τις ιδεοληψίες, πρέπει να βρεθεί τρόπος αλλά και κίνητρα ώστε οι Έλληνες γιατροί να μείνουν εδώ, να εργαστούν σε νοσοκομεία του Κέντρου αλλά και της Περιφέρειας, να δουλέψουν με σωστά ωράρια, να πληρωθούν σωστά και να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Κι έτσι με κάποιο τρόπο να θεραπευθούν και παθογένειες ετών που πηγαίνουν χέρι – χέρι με το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να δούμε τι ισχύει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, να εκσυγχρονίσουμε το σύστημά μας και να αφήσουμε μια μεταρρύθμιση να δουλέψει ώσπου να δούμε τι αποτελέσματα θα φέρει.

Αλλιώς, θα κλαίμε όλοι μαζί για τα χάλια του συστήματός μας...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA