Μενού
andreas-patsis
Ανδρέας Πάτσης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τα φαινόμενα Πάτση και Χειμάρα που εξέθεσαν την κυβερνητική πλειοψηφία με την στάση τους στη διάρκεια της βουλευτικής τους θητείας εγείρουν ένα βασικό ερώτημα: πώς θα καταφέρουν ενόψει εκλογών τα κόμματα εξουσίας αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να παρουσιάσουν ένα πλέγμα υποψηφίων που δεν θα προκαλέσουν με τον βίο και την πολιτεία τους; Με άλλα λόγια, πώς θα προλάβουν τους επόμενους Πάτσηδες;

Κατά τα ψέματα, μια μικρή χώρα είμαστε. Όλοι γνωριζόμαστε, η κάθε τοπική κοινωνία γνωρίζει το ποιον του κάθε υποψηφίου, το πώς κινείται, το εάν έκανε λεφτά με έννομο τρόπο, το επίπεδο ζωής του, τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί στο δημόσιο χώρο. Δεν είναι δα δύσκολο να υποπτευθείς πότε ένας άνθρωπος κατεβαίνει στην πολιτική για να πλουτίσει, ή να ενισχύσει τα εισοδήματά του. Ούτε είναι δύσκολο να εντοπίσεις αυτόν που χρησιμοποιεί τη δημόσια θέση του για να ευνοούνται ας πούμε στενά συγγενικά του πρόσωπα.

Ειδικά στις περιφέρειες της Αττικής τα ποσά που ακούγεται πως δαπανούν οι υποψήφιοι είναι εκτός λογικής.

Άρα η πρόκληση για τα κόμματα είναι να βρουν τους σωστούς μηχανισμούς ελέγχου που θα καταφέρουν να αποκλείσουν αυτούς που με τη στάση τους έχουν ήδη προδιαγράψει την μετέπειτα πορεία τους στην πολιτική. Θα είναι μια σημαντική πράξη από πλευράς πολιτικής για να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας.

Και κάτι ακόμη: επειδή οι εκλογές πλησιάζουν και το επόμενο τετράμηνο ή πεντάμηνο θα γίνουν μια σειρά από καλέσματα, πάρτυ, επικοινωνιακές καμπάνιες υποψηφίων, θα μοιραστεί προεκλογικό υλικό και θα γίνουν χιλιάδες πληρωμένες αναρτήσεις στα σόσιαλ: θα πρέπει επίσης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δουν εάν οι υποψήφιοι υπερβαίνουν τα όρια που ορίζει ο νόμος. Ειδικά στις περιφέρειες της Αττικής τα ποσά που ακούγεται πως δαπανούν οι υποψήφιοι είναι εκτός λογικής.

Που σημαίνει πως κάποιος μπαίνει σε αυτή την περιπέτεια γνωρίζοντας πως είτε θα δαπανήσει κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την προσωπική του περιουσία (στην καλύτερη περίπτωση) ή κάποιος άλλος θα του δώσει αυτά τα κεφάλαια για να κατέβει. Εκεί όμως εγείρονται άλλου είδους συζητήσεις και ζητήματα που αφορούν το πώς κανείς μπορεί να «αγοράσει» στην κυριολεξία βουλευτές.

Ο έλεγχος λοιπόν πρέπει να είναι αυστηρός.