Μενού
ekloges
Εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε λίγες εβδομάδες έχουμε εκλογές αλλά όπως φαίνεται θα είναι λίγοι οι εκτός Ελλάδος ψηφοφόροι που θα πάνε στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν στο εξωτερικό για να ψηφίσουν. Θα πρόκειται για ένα φιάσκο – πώς θα νομιμοποιούνται οι βουλευτές Επικρατείας που θα προκύπτουν από λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες ψήφους; Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία ο αριθμός όσων έχουν εγγραφεί δεν ξεπερνά τις 4.000 που σημαίνει πως η πραγματικότητα απέχει από όσα στόχευαν αρχικά στην κυβέρνηση για ψήφο ενός εκατομμυρίου και πλέον ομογενών.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιου είδους νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Και αν μια ρύθμιση για τις εκλογές λίγες μέρες πριν αυτές προκηρυχθούν φανεί ύποπτη, θα  πρέπει να είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές: η απλοποίηση της διαδικασίας ώστε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν πιο εύκολα στον τόπο που διαμένουν. Για δυο λόγους: Πρώτον, για να διατηρούν ζεστή τη σχέση τους με τη μητέρα πατρίδα όσοι από τους νέους έφυγαν στα χρόνια της κρίσης – και δεν είναι λίγοι, υπολογίζονται σε μισό εκατομμύριο. Και δεύτερον, για να καταφέρουμε πραγματικά να έχουμε στη Βουλή ανθρώπους που είναι ενεργά μέλη της ελληνικής κοινότητας της διασποράς και μπορούν να μπολιάσουν το δημόσιο διάλογο με ιδέες και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται έξω.

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μην «επικοινωνεί» με τα παιδιά της που ζουν και εργάζονται έξω και έχουν γεννηθεί εδώ. Χάθηκαν πολλές γενιές Ελλήνων που βέβαια διέπρεψαν στο εξωτερικό. Σήμερα που υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα για την πιο άμεση επαφή με την πατρίδα, είναι και ψυχολογική η ανάγκη για αυτούς τους ανθρώπους να νιώθουν συνδεδεμένοι με τη χώρα προέλευσής τους. Έστω και αν κάποτε τους πλήγωσε.