Μενού
tsipras-polakis-gerobasili
Αλεξης Τσίπρας, Παύλος Πολάκης, Ολγα Γεροβασίλη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ένα κόμμα εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανέχεται για πολλά χρόνια ούτε την προκλητική ρητορική, ούτε τον τραμπούκικο τρόπο πολιτικής που εισήγαγε στον δημόσιο βίο ο Παύλος Πολάκης. Και το λυπηρό είναι πως έπρεπε να φτάσουμε παραμονές εκλογών για να ληφθούν αποφάσεις – κι αφού ο πρώην υπουργός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με τη χυδαία του ανάρτηση απέναντι σε δημοσιογράφους και δικαστικούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια μοναδική ευκαιρία το 2019, να καθαρίσει το κόμμα του από βαρίδια που μπορεί να τον βοήθησαν να καβαλήσει το κύμα της εξουσίας τα χρόνια της οργής, αλλά αποδείχτηκε πως από “assets” μετατράπηκαν σε “liabilities”. Τους όρους αυτούς είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να  χαρακτηρίσει το Γιάνη Βαρουφάκη. Το θέμα είναι πως βασικό liability αποδείχθηκε ο Πολάκης που διαχρονικά θολώνει το στίγμα του κόμματος, σχεδόν μονοπωλώντας την αντιπολιτευτική ατζέντα, δείχνοντας ταυτόχρονα πως το κόμμα του στερείται πολιτικών ιδεών και απόψεων.

Προφανώς είναι αργά για δάκρυα. Αλλά ο καθένας πληρώνει το κόστος των δικών του επιλογών.

Ένα κόμμα που έχει πλέον κυβερνητικό παρελθόν και σέβεται διαδικασίες και θεσμούς δεν μπορεί να έχει στις τάξεις του έναν πολιτικό που καλεί σε πογκρόμ δημοσιογράφους και πολιτικούς, να υπόσχεται την «άλλη φορά» που θα είναι διαφορετικά και να δηλητηριάζει το δημόσιο λόγο με τη στάση του και τις αναρτήσεις του. Ο Πολάκης μπορεί να φαντασιώνεται τον εαυτό του αντάρτη στα βουνά, οι εικόνες αυτές όμως δεν μπορεί να αποτελούν πρόταση εξουσίας στην Ελλάδα του 2023.  

Αντί ο Αλέξης Τσίπρας να αντιληφθεί το κακό που κάνει διαχρονικά στο κόμμα του ο Κρητικός πολιτικός, τον κρατούσε μέχρι τώρα στο κόμμα, επιτρέποντάς του να θολώνει το στίγμα του. Δείγμα ίσως και της δικής του αδυναμίας να επιβάλλει τον δικό του τρόπο στο ίδιο του το κόμμα. Για ένα κόμμα που έφερε την απλή αναλογική, ευαγγελιζόμενο την μετεκλογική συνεργασία, ο Πολάκης δεν είναι απλά ανορθογραφία.

Είναι ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα με το οποίο κανείς – και κυρίως ο Πρόεδρος – δεν ασχολήθηκε πραγματικά τα τελευταία πολλά χρόνια. Το κάνει τώρα, δέκα μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Προφανώς είναι αργά για δάκρυα. Αλλά ο καθένας πληρώνει το κόστος των δικών του επιλογών.