Μενού
tempi-distihima
Δυστύχημα στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας και το δράμα των συγγενών των θυμάτων άπαντες στην πολιτική σκηνή σκύβουν το κεφάλι και σιωπούν. Μέχρι τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους υπάρχει μια άτυπη συμφωνία «ανακωχής». Οι προειδοποιητικές βολές όμως για την επόμενη μέρα προοιωνίζονται σκληρή πολιτική αντιπαράθεση.

Μόνο που μεταξύ του ομολογημένου ανθρώπινου λάθους του σταθμάρχη και της αδιανόητης καταστροφής μεσολαβούν μία σειρά από αμέτρητες ελλείψεις, παραλείψεις, καθυστερήσεις και στρεβλώσεις, που καταδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες της διοίκησης και της πολιτείας, που είχαν αφήσει την ασφάλεια των επιβατών στο έλεος μιας λάθος επιλογής ή μιας άστοχης εκτίμησης.

Διαχρονικά επιμένω. Γι’ αυτό ο πραγματικός σεβασμός απέναντι στις ψυχές που χάθηκαν και τον ανείπωτο πόνο των συγγενών τους, απαιτεί θάρρος και ειλικρίνεια απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και παράλληλα εκ βαθέων διάθεση να διαπιστωθούν οι παθογένειες και να «τρέξουν» με ταχύτητες φωτός οι διαδικασίες αντιμετώπισής τους.

Το «πώς» και «γιατί» οι δικλείδες ασφαλείας και τα σύγχρονα μέτρα αποτροπής τέτοιων τραγωδιών δεν προχώρησαν με τους ρυθμούς που έπρεπε παρά τα καμπανάκια κινδύνου που έκρουαν ακόμα και πρόσφατα όσοι έβλεπαν το κακό να έρχεται δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.  

Το ζητούμενο όμως είναι οι πράξεις με χειροπιαστά αποτελέσματα, που όπως είπε κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θ’ αφήσουν το «ποτέ ξανά» κενό γράμμα. Δεν είναι η ώρα λοιπόν να βγει το υποδεκάμετρο για το ποιος έφταιγε λιγότερο ή περισσότερο. Είναι η τελευταία ευκαιρία κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί να ενώσουν δυνάμεις και να πάρουν σβάρνα όσα για χρόνια αποδεχτήκαμε ως κράτος και δίνουν την εικόνα «μπανανίας» στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.  

Είναι εθνικό καθήκον. Και οφείλουμε όλοι όσοι αρνούμαστε να μπούμε στη λογική των «δικών σου ή δικών τους νεκρών» να μην επιτρέψουμε να εκτροχιαστεί η πολιτική συζήτηση την επόμενη ημέρα σε μια ατέρμονη κοκορομαχία και συμψηφισμούς, που μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν. Δεν έχει νόημα να μπει κανείς σε συγκρίσεις με το Μάτι, την αντίδραση τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Ούτε αντιστρόφως η αντιπολίτευση – ειδικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - να ρίξουν απλώς όλο το ανάθεμα στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παριστάνοντας ότι εκείνοι ως κυβέρνηση τα είχαν όλα καλώς καμωμένα.

Και το επισημαίνω διότι όλα τα σημάδια προς ένα τέτοιο κακοφορμισμένο σκηνικό κατατείνουν. Και γιατί από την υπογράμμιση της αβελτηρίας ή των ελλείψεων μέχρι το πινγκ πονγκ της «σφαγής» που ο ένας θα χρεώνει απώλειες ζωές στον άλλον, η απόσταση είναι έτη φωτός.

Το πολιτικό υπόδειγμα του Κώστα Καραμανλή με την άμεση παραίτησή του πάντως είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν άλλον υπουργό στο μέλλον να συνεχίσει μετά από μία σοβαρή «στραβή» στη βάρδιά του σαν να μη συμβαίνει τίποτα.