Μενού
treno-mayri_kordela
Τρένο, πένθος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ξημέρωσε η έβδομη ημέρα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει «κόκκινο». Λες και με ένα μαγικό τρόπο οι ψηφοφόροι περιμένουν να ακούσουν τις ευθύνες των άλλων που είναι μεγαλύτερες από τις δικές μας. Μια αέναη προσπάθεια ενοχοποίησης των «άλλων» που είναι πάντα χειρότεροι από «εμάς». 

Η χώρα βιώνει τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της ιστορίας της και ένα πέπλο θυμού και βωβού πόνου σκεπάζει τη συλλογική της ψυχοσύνθεση. Όλες οι παθογένειες της φυλής μας, η προχειρότητα, η κακοδιαχείριση, το ρουσφέτι, η αδιαφορία, η αναβλητικότητα ήρθαν μπροστά μας. Ένα δυστύχημα μας έκανε ξαφνικά να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, να νιώσουμε πως υπάρχουν πολλές Ελλάδες, αυτή που κάνει βήματα μπρος και αυτή που κάνει πολλά βήματα πίσω. 

Οι κοινωνίες ως συλλογικά όντα περνούν και αυτές τα στάδια της θλίψης. Και είναι φυσικό να υπάρχει θυμός, ένταση και αγανάκτηση για όσα συνέβησαν στα Τέμπη. Οι πιτσιρικάδες διαδηλώνουν, είδαν παιδιά της ηλικίας τους να σκοτώνονται με τραγικό τρόπο, είδαν εντελώς ξαφνικά το πρόσωπο μιας χώρας που σκοτώνει τα παιδιά της με βίαιο τρόπο.  

Τις επόμενες μέρες η πόλωση θα χτυπήσει «κόκκινο» καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και η χώρα θα βιώσει μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο. Ο φανατισμός και οι αλληλοκατηγορίες θα ενταθούν, οι σκυλοκαβγάδες στο Twitter θα πιάσουν κόκκινο.

Όμως το πολιτικό σύστημα έχει ήδη τρωθεί σημαντικά - δεν είναι λίγα αυτά που έχει περάσει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 15 χρόνια. Υπό αυτή την έννοια χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία και κατανόηση από όλους. Διαφορετικά το χάος δεν είναι πολύ μακριά.