Μενού
tempi-trena
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ενα ερώτημα που προκύπτει μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και τις πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι το εάν ο θυμός, η οργή και η δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί θα μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας στις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως οι εκλογές της απλής αναλογικής προσφέρονται για «χαλαρή» ψήφο, αφού η Νέα Δημοκρατία έχει προϊδεάσει τους ψηφοφόρους για δεύτερες εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής. Είναι άλλωστε αρκετοί αυτοί που προβληματίζονται για το πολιτικό τοπίο των επομένων μηνών και το κύμα αντισυστημικής ψήφου που η τραγωδία στα Τέμπη μπορεί να προκαλέσει.

Η αλήθεια είναι πως η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε τις μεγάλες παθογένειες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ελληνική διοίκηση. Παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής αναβάθμισης, υπάρχουν μαύρες τρύπες στην ραχοκοκκαλιά της διοίκησης που κρύβουν σκελετούς στις ντουλάπες του ελληνικού δημοσίου. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Κι εκεί είναι ίσως το κλειδί της απάντησης στο ερώτημα που θέτουμε.

Πρώτον, η Ελλάδα δεν είναι ίδια χώρα με αυτή που ήταν το 2012. Η κρίση πέρασε και μαζί της και η έντονη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος που τη συνόδευσε. Η ελληνική κοινωνία δοκίμασε το λαϊκισμό και την άρνηση. Από το 2017 κι έπειτα ξεκίνησε μια διαδικασία επαναφοράς στην κανονικότητα. Κι αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες της οικονομίας – η χώρα κινείται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά την πανδημία, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση.  

Δεύτερον, το πολιτικό σκηνικό δεν διαθέτει πλέον μη δοκιμασμένους παίκτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε για τεσσεράμισι χρόνια και κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα εκσυγχρονισμού. Οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχουν στον χάρτη, ενώ η Χρυσή Αυγή είναι εκτός νόμου και το κόμμα Κασιδιάρη πιθανότατα δεν θα κατέβει. Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος μπορεί να κατευθυνθεί σε ΚΚΕ, Ελληνική Λύση ή στο ΜέΡΑ25. Βέβαια κι ο Βαρουφάκης αποτελεί κι αυτός δοκιμασμένη λύση.  Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κάτι νέο ή διαφορετικό στο οποίο θα μπορούσε να κατευθυνθεί μαζικά μια ψήφος διαμαρτυρίας.

Τρίτον, το γεωπολιτικό πεδίο δεν είναι πια το ίδιο με αυτό που ήταν πριν 10 χρόνια. Στην Ευρώπη έχει επιστρέψει ο πόλεμος, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας ορίζει πλέον το νέο ψυχρό πόλεμο της εποχής μας, η σχέση με την Τουρκία είναι στην πιο δύσκολή της φάση εδώ και 30 χρόνια. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πειραματιστεί ούτε να θέσει σε κίνδυνο τις σταθερές της πορείας της. Όλα αυτά βέβαια, μένει να αποδειχτούν στις κάλπες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA