Μενού
ekloges-2023
Μέγαρο Μαξίμου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε για ακόμη μια φορά τις παθογένειες του ελληνικού κράτους που όσες μεταρρυθμίσεις κι αν «υποστεί» δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από τις παιδικές του ασθένειες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα που αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και δέκα ημέρες και εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να χάνει 3-5 μονάδες, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να μην καρπώνονται κέρδη, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου να μεγαλώνει και να φτάνει το 15-17% (ανάλογα με τις μετρήσεις) και τα μικρά κόμματα να ενισχύονται.

Οι περισσότεροι εκ των πολιτικών αναλυτών εκτιμούν πως η επίτευξη αυτοδυναμίας απομακρύνεται είτε στις εκλογές της απλής αναλογικής είτε σε αυτές που θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό σύστημα, ενώ γίνεται σαφές πως η χώρα μπαίνει εκ νέου σε έναν κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό το διαπιστώνει μιλώντας με τους ξένους αναλυτές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη χώρα και θεωρούν την πολιτική σταθερότητα βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν μια σειρά από επενδυτικά σχέδια αλλά και τοποθετήσεις στις αξίες της ελληνικής οικονομίας.

Τα κόμματα πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα ώστε να μην πλανάται το φάντασμα της πολιτικής αβεβαιότητας για πολύ διάστημα επάνω από τα κεφάλια μας.  

Το γεγονός πως η χώρα δεν έχει λάβει επενδυτική βαθμίδα δυσκολεύει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και υπενθυμίζεται πως η παρούσα κυβέρνηση είχε αναγάγει την απόκτησή της σε έναν μεγάλο στόχο. Στόχο που η αγορά είχε σχεδόν προεξοφλήσει πως θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2023. Την ίδια στιγμή όμως οι διεθνείς χρηματαγορές ζουν έναν εφιάλτη κατάρρευσης τραπεζικών ιδρυμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη που φοβίζει τους επενδυτές και δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το επενδυτικό κλίμα γίνεται ολοένα και πιο φοβικό, τα επιτόκια αυξάνονται και η Ευρώπη ζητάει δημοσιονομική πειθαρχία αρχής γενομένης από το 2023.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό η χώρα θα πάει σε εκλογές με τους πολίτες να δείχνουν τη δυσπιστία τους απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα όμως οφείλουν να δείξουν σεβασμό στους πολίτες, σοβαρότητα και ανασύνταξη. Και αυτό γιατί το πισωγύρισμα σε λογικές αντισυστημικότητας μόνο κακό θα προκαλέσει στη χώρα, που πέρασε πολλά την τελευταία δεκαετία και θέλει να επανέλθει οριστικά στο δρόμο της κανονικότητας. Αν αυτό συμβεί, η χώρα θα θεωρηθεί από πολλούς ως μια χαμένη υπόθεση, με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες.

Τα κόμματα πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα ώστε να μην πλανάται το φάντασμα της πολιτικής αβεβαιότητας για πολύ διάστημα επάνω από τα κεφάλια μας.