Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών και Α’ Πειραιώς έχασαν από μια έδρα με βάση την τελευταία απογραφή. Που σημαίνει πως είτε πάρα πολλοί δημότες επέλεξαν να «τραβήξουν» για αλλά μέρη μεταφέροντας εκεί πιθανότατα και τα εκλογικά δικαιώματα τους είτε πάρα πολλοί επέλεξαν να δηλώσουν άλλο μέρος κατοικίας αν και διαμένουν στις γειτονιές της Αθήνας ή του Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση η απώλεια της έδρας δεν είναι απλά ένα αριθμητικό στοιχείο που δυσκολεύει το προεκλογικό έργο των υποψηφίων βουλευτών. Είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει δημοτικές Αρχές και υποψηφίους είτε για βουλευτικές είτε για αυτοδιοικητικές εκλογές. Και ένα κομβικό σημείο είναι η ποιότητα ζωής… Μια έννοια που έχει εκλείψει στα μεγάλα αστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου. Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα… Έλλειψη χώρων πρασίνου… Πολυκατοικίες που έχουν μετατραπεί σε σχολεία… Πολλά θα μπορούσες να πεις…

Παράλληλα με βάση πάντα τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής αυξήθηκε ο δηλωμένος πληθυσμός στην ανατολική Αττική. Εκεί που συναντάς ποιότητα ζωής… Αρκετό πράσινο, ελάχιστο θόρυβο και γενικά συνθήκες διαβίωσης και όχι επιβίωσης όπως στις μεγάλες πόλεις… Εν τούτοις έχει αρκετά προβλήματα όπως την έλλειψη ενός νοσοκομείου κ.α. Ζητήματα που συζητιούνται ήδη στα προεκλογικά πάνελ εν όψει εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών…

Την ίδια στιγμή το εύκολο χρήμα ή αλλιώς βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb) έχει αλλάξει πολύ νοοτροπίες και αλλοιώνει γειτονιές! Μια παλιά μονοκατοικία στη γειτονιά μου γκρεμίστηκε και στη θέση της δεν θα γίνει ένα μικρό πάρκο με δέντρα αλλά μια πολυκατοικία με διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην ίδια γειτονιά δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη μιας πολυκατοικίας εν μια νυκτί αποφάσισε σημαντική αύξηση στα ενοίκια. Δεν γίνεται όμως να αυξάνεις ενοίκια σε εποχή παρατεταμένης οικονομικής κρίσης μόνο και μόνο για να κάνεις έξωση και να μετατρέψεις το διαμέρισμα ή την επιχείρηση μιας οικογένειας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια! Ο τουρισμός είναι επιθυμητός αλλά με μέτρο.

Και όλο αυτό με τα απλησίαστα για την εποχή ενοίκια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε νέους που θέλουν να ζήσουν σε άλλη στέγη από αυτή με τους γονείς τους ή ακόμα και σε νεαρά ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους… Μακάρι να μπει ένα «φρένο» και μπορέσουν και οι τουρίστες να βρίσκουν αξιοπρεπή διαμερίσματα σε προσιτές για αυτούς τιμές και να μπορέσουν και όσοι μένουν και εργάζονται εδώ να μπορούν να ενοικιάσουν ένα σπίτι.