Μενού
ekloges-psifodeltia
Εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το έφερε από εδώ, το πήγε από εκεί και να που τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει εν μέσω διαψεύσεων να θέσει το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών στις 21 Μαΐου. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να συνεχίζει να ξορκίζει τα σενάρια για «κυβέρνηση ηττημένων» επιμένοντας σε «προοδευτική διακυβέρνηση» με νικητή της κάλπης το ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου τοποθετούνται ανοιχτά πλέον για την προοπτική σχηματισμού ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος. Μάλιστα, θέλοντας να επιχειρηματολογήσουν περί της αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού σώματος σε μία τέτοια κυβέρνηση, αντιπαραβάλουν το περίπου 48%, που απαιτείται για το σχηματισμό της, με το ποσοστό του 38%, που εξασφαλίζει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ως εξής: Ολοι συμφωνούν ότι δεν έχουν ανατραπεί οι συσχετισμοί δυνάμεων των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις έχοντας όμως υποστεί απώλειες. Η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται πέριξ των 4 ποσοστιαίων μονάδων. Σημαντική διαφορά σίγουρα. Θα δυσκολέψει όμως, εάν φυσικά διατηρηθεί, την επίτευξη της αυτοδυναμίας, που αποτελεί το βασικό στόχο της, όπως τον έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να επιδιώκει την πολιτική ανατροπή, που θα του επιτρέψει να τερματίσει πρώτος στις εκλογές, εγχείρημα, εκ των πραγμάτων, δύσκολο.

Τα σενάρια των εκλογών

Αν υποθέσουμε λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες του Ιουλίου; Δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει αυτόματα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που θα λάβει από την πρόεδρο της Δημοκρατίας ή λόγω των μηνυμάτων, που εκπέμπονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πιθανότητα συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων», θα επιχειρήσει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη;

Σε άλλες περιστάσεις η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα θα ήταν απλή, σχεδόν αυτονόητη. Τα δεδομένα όμως, που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί, αλλά κυρίως η παρασκηνιακή δυναμική των πραγμάτων στους κόλπους της αντιπολίτευσης, περιπλέκουν την κατάσταση. Εξηγούμαι. Υπόθεση πρώτη: Η Νέα Δημοκρατία τερματίζει πρώτη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Υπόθεση δεύτερη: Το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 κινείται στην περιοχή του 47% εξασφαλίζοντας οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση, η οποία δεν είναι απίθανη, τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τα σενάρια περί «κυβέρνησης ηττημένων» και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει, «να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο», εάν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα.

Το δίλημμα της Νέας Δημοκρατίας

Αρκούν αυτές οι διαβεβαιώσεις για να εγκαταλείψει η Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή; Και για να το θέσω αντίστροφα. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει τελικά να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενδεχομένως θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει «κυβέρνηση ηττημένων» με ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 ή ακόμα και με τον Κυριάκο Βελόπουλο, θα επιλέξει να τη χάσει ανοίγοντας το δρόμο σε μία δεύτερη τετραετία αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας; Είναι προφανές ότι τα ερωτήματα είναι πολλά αφού είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ
αναζητούν στις 21 Μαΐου το ποσοστό εκείνο, που θα τους επιτρέψει να ξανακυβερνήσουν.

Για το λόγο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν διπλές εκλογές αλλά όλα θα κριθούν στις πρώτες κάλπες. Εκεί θα ξεκαθαρίσει ποιο κόμμα θα κυβερνήσει τον τόπο και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Στον ένα μήνα λοιπόν, που μένει μέχρι τότε- λίγος καιρός αλλά τεράστιος πολιτικός χρόνος-πολλά θα ειπωθούν δημοσίως, πολλά περισσότερα θα διαψευστούν και σίγουρα τα πιο ενδιαφέροντα συζητούνται ήδη πίσω από τις κλειστές πόρτες.