Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όταν (ξανα) ανέλαβε τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είχε να ανέβει ένα βουνό. Στο «βιογραφικό» του ως υπουργός περιλαμβάνονται επιτυχίες στον τομέα της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας.
Το στοίχημα ωστόσο που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμα είναι αυτό της αλλαγής νοοτροπίας αστυνομικών που υπηρετούν σε νευραλγικές υπηρεσίες και όχι μόνο.
Από τη συμπεριφορά απέναντι σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας με το περιβόητο «το περιπολικό δεν είναι ταξί», τη συμμετοχή αστυνομικών σε κυκλώματα με πιο πρόσφατο την υπόθεση «προστασίας» σε οίκους ανοχής και παράνομες λέσχες, την εμπλοκή αστυνομικών της Βουλής σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και εσχάτως τη στάση αστυνομικών στα Χανιά που δεν απέτρεψαν έναν 45χρονο να κρατήσει το τιμόνι του αυτοκινήτου του αν και ήταν μεθυσμένος και δεν είχε δίπλωμα οδήγησης γιατί του είχε αφαιρεθεί.
Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη οι κρίσεις σε ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Ήδη έχει προαναγγελθεί η αλλαγή στα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων μετά το τραγικό δυστύχημα με την εμπλοκή του 45χρονου και η μετακίνηση αστυνομικών από την Αττική στην Κρήτη.
Το θέμα ωστόσο δεν είναι θέμα προσώπων αλλά να αλλάξει η συμπεριφορά των αστυνομικών που ο ρόλος τους δεν είναι του κατηγορουμένου αλλά του να επιβάλουν το νόμο με συλλήψεις και επιβολές προστίμων.
Και δεν είναι μόνο θέμα του υπουργού ο οποίος όταν αντιλαμβάνεται επιλήψιμες συμπεριφορές αστυνομικών να ζητάει «ξήλωμα» υπηρεσιών. Είναι πρωτίστως θέμα των ίδιων των στελεχών που υπηρετούν στην ΕΛΑΣ.
Θα πρέπει να αντιληφθούν ποιος είναι ο σκοπός τους. Και παράλληλα θα πρέπει τόσο η πολιτική όσο και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να τοποθετηθεί τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.
Για να αποδώσουν «καρπούς» οι πολιτικές αντιμετώπισης της εγκληματικότητας αλλά και της παραβατικής συμπεριφοράς οδηγών τόσο μέσα στις πόλεις όσο και στην επαρχία που θεωρούν πως ο «ντόπιος έχει πάντα προτεραιότητας» και ότι μπορούν να οδηγούν όπως θέλουν επειδή έχουν… γνωριμίες…
Κάποια στιγμή θα πρέπει όλα αυτά να αποτελέσουν παρελθόν. Ήρθε η ώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να αλλάξει όχι μόνο πρόσωπα αλλά και καταστάσεις. Για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και οι αστυνομικοί ότι δεν είναι στο απυρόβλητο και ελέγχονται για τις πράξεις τους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.