Μενού
ανδρεας μικρουτσικος Light
  • Α-
  • Α+

Ας ξεκινήσουμε από το πολύ βασικό στοιχείο που ενώνει Ανδρέα Μικρούτσικο και Light. Είναι και οι δύο πάρα πολύ έξυπνοι άνθρωποι. Καμία λέξη από αυτές που λένε δημοσίως δεν πάει χαμένη, καμία συναισθηματική αντίδραση δεν είναι χωρίς λόγο. Ακόμα και όταν ο Light αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με το νόμο, με τη σύλληψη του για κατοχή ουσιών και όπλων, αυτό έγινε «βούτυρο στο ψωμί» της φήμης του στο TikTok και των (εκατομμυρίων) streams στο Spotify. O Αντρέας έχει επίσης συλληφθεί, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Πέρα από τις περιπέτειες τους με το νόμο, εγώ έχω μια απορία. Γιατί κοντράρονται ο Μικρούτσικος και ο Light, αφού είναι τόσο ίδιοι; Ναι, θα μου πεις ότι αυτό συμβαίνει για να ανεβάσουν τα νούμερα του "Fame Story", ενός παρωχημένου talent show που είχε λόγο ύπαρξης το 2002, αλλά στα τέλη του 2023 δείχνει πιο βαρετό κι από τις εκπομπές telemarketing. Εμένα δεν μου κάνει αυτό για λόγος. Επιμένω. Γιατί κοντράρονται;

Θα εξηγήσω

Ο Αντρέας των αρχών των 90s, έβλεπε μπροστά. Αφού δεν κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη, με την «Άνοιξη» που έγραψε για την Eurovision 1991 (τα λέμε κι εδώ), με την φωνή της Σοφίας Βόσσου, είδε μπρος του μια ευκαιρία: Την ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, που βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης. «Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό», «Το μεγάλο παζάρι» και λίγη προσωπική μουσική στα διαλείμματα (έβγαλε το album «Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό», το 1993), ήταν οι τηλεοπτικοί τίτλοι που συνόδευαν το όνομα του, σε μια διετία, γεμάτης από υπερ-εργασία.

Με το Επιτέλους Μαζί, του 1996, και με το Big Brother, του 2000, πρώτα χάρισε στην ελληνική τηλεόραση αμπαλαρισμένο και με χρυσή κορδέλα, το φορμάτ των παραγωγών τύπου ριάλιτι, μια «κότα με χρυσά αυγά» που έχει χαρίσει εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια μέχρι σήμερα. Το σημαντικότερο όλων, στο δεύτερο μισό των 90s, ο Μικρούτσικος έγινε ο Τζέρι Σπρίνγκερ της ελληνικής τηλεόρασης: Ο άνθρωπος που γεννά τηλεοπτικές ίντριγκες σαν να πίνει ένα ποτήρι νερό.

Ο γητευτής της κάμερας

Ακόμα και σήμερα, που διάγει την έβδομη δεκαετία της ζωής του, έχοντας ταλαιπωρηθεί από προβλήματα υγείας, είναι αισθητά βελτιωμένος στο ρόλο του. Δες τον σε ένα τυχαίο παράδειγμα, κατά την περσινή σεζόν, με το φιάσκο του Βίκτωρα Βερνίκου στη Γιουροβίζιον.

Ο Μικρούτσικος γίνεται οδοστρωτήρας σε κάθε του παρέμβαση στη μεσημεριανή εκπομπή που - ας μην το κρύψουμε - πρωταγωνιστεί. Δεν φωνάζει, δεν διαφωνεί απλά, αναθεματίζει όποιον έχει κάτι διαφορετικό να πει. Ο λόγος του είναι αξιωματικός και αν έχεις να πεις κάτι διαφορετικό, μαύρο φίδι που σ' έφαγε. Είναι ένας γητευτής της τηλεοπτικής κόντρας. Τον θαυμάζω, όχι μόνο για το αρκετά ενδιαφέρον, μουσικό παρελθόν του. 

Ναι, αλλά ο Light;

Ο Light είναι φορέας της σύγκρουσης, της κόντρας, μέσα από τη μουσική του, που προβάλλει ένα χλιδάτο lifestyle και μια gangster ματιά σε οτιδήποτε εκεί έξω. Όντας αφροέλληνας, δεν φοβάται να προβοκάρει κι ακόμα περισσότερο στιχουργικά. Το «Τι Φοβάσαι» που βγήκε πρόπερσι, είναι ο Light, χωρίς στρογγυλέματα. 

Τ' αμάξι μου είναι πάντα φορτωμένο
Αν έρθουν να με πάρουνε δεν φέυγω
Άμα τεστάρουνε δεν τρέχω
Όπου παω είμαι πάντα οπλισμένος
Μωρό μου το έχω ξαναδεί το έργο
Τα αδέρφια μου δεν έχουνε πατέρα
Η μάνα μου βασίζεται σ' εμένα
Και εγώ σκέφτομαι εσένα, είμαι στους δρόμους κάθε μερα
Προτιμώ να δικαστώ απ' το να κλάψουνε για 'μένα

(Τι Φοβάσαι, LIGHT, 2021)

«η μουσική που κάνουμε, πέρα από τα προσωπικά κομμάτια, που πρέπει να είναι 100% real, έχει και την πλευρά της διασκέδασης, to make people have fun. Οπότε, άμα κάποια φορά υπερβάλλεις, δεν πειράζει, υπάρχουν υπερβολές που είναι ευχάριστες και το κάνουν το κομμάτι πιο διασκεδαστικό». (Light, συνέντευξη στoν M.Hulot της LiFO

Αν έχεις «εκπαιδεύσει» τα αυτιά σου με ροκ ήχους, ίσως είναι δύσκολο να «εθιστείς» στα trap beats του Light. Παρ' όλα αυτά, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που μετατρέπει τη ζωή του σε ιστορία, σαν ένα μίνι σινεμά να απλώνεται μέσα από τις λέξεις του. Δεν είναι το καλύτερο παιδί εκεί έξω ο Light, ξέρει όμως πως να ταρακουνήσει το ακραία βαρετό σύμπαν της ελληνικής ποπ, μ' ένα στιχάκι. 

Τελικά γιατί μπιφάρουν αυτοί οι δύο;

«Δεν άκουσα κάποια άποψη από τον κύριο Μικρούτσικο. Είδα έναν κύριο έξαλλο, με είπε χίλια ονόματα εκτός από το δικό μου. Μηδενικό, άγαρμπο, άχρηστο. Μετά τον γκούγκλαρα και είδα ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στιχουργούς και συνθέτες. Μετά είδα ότι αυτός ήταν ο αδερφός του, ο Θάνος, οπότε ξαναγκούγκλαρα και είδα ποιος είναι ο κύριος», είπε χθες ο Light σε τηλεοπτική εκπομπή. 

Συμπλήρωσε: «Αν ήταν ο αδερφός του, είχε προφανώς ένα επίπεδο. Ήταν αναγνωρισμένος, πολιτικά τοποθετημένος και από τους μεγαλύτερους συνθέτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Τώρα ο κύριος Ανδρέας δεν ξέρω ποιο επίπεδο έχει. Απ’ ό,τι διάβαζα στο Google ριάλιτι έκανε 40-50 χρόνια. Αν αυτό είναι το επίπεδό του, δεν θα ‘θελα να είμαι εκεί».

Προηγουμένως ο Μικρούτσικος είχε πει διάφορα για «καλλιγραφία από τον κώλο της Μυλωνούς» παίζοντας σε μια ηλικιακή πίστα με αναφορές που σίγουρα θα καταλάβαιναν οι 50+. Όχι δηλαδή, το κοινό του Light. 

Δεν με ενδιαφέρει αν και πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κόντρα. Ίσως γιατί δεν είναι κόντρα, αλλά μια τέλεια τηλεοπτική παράσταση από έναν έμπειρο κι έναν ανερχόμενο showman. Σαν πατέρας και γιος της ελληνικής τηλεόρασης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA