Μενού
mat
Αστυνομικοί των ΜΑΤ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως εκείνο που προέχει είναι να κρατηθεί στη ζωή ο αστυνομικός. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ' όλα και αυτό δεν μπαίνει ούτε προς συζήτηση ούτε διαπραγματεύεται. 

Στη συνέχεια όμως θα πρέπει για μία ακόμη φορά να αναλύσουμε γεγονότα, συμπεριφορές, προθέσεις για να... αξιολογήσουμε ένα ακόμη περιστατικό βίας που έγινε (αυτή τη φορά) με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός. Και πάλι θα πρέπει να ψάχνουμε για ποιον λόγο υπάρχει βία. Ενδεχομένως να τη βαφτίσουμε και αυτή «οπαδική βία» για να ξεμπερδεύουμε με τα βαθιά νοήματα και να ρίξουμε το ανάθεμα στους χούλιγκανς, στις ομάδες, στους συνδέσμους (αυτούς που διαλύθηκαν), στον όχλο, στις συναστρίες και δεν ξέρω κι εγώ που αλλού.

Δυστυχώς από τα γεγονότα στου Ρέντη, επιβεβαιώνονται κάποια δεδομένα που λίγο ή πολύ όλοι τα ξέρουμε. Το μείζον έχει να κάνει με την άτυπη «βεντέτα» που έχει ανοίξει ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων και την αστυνομία. Οι αστυνομικές πρακτικές τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν και να στρέψουν εναντίον της όλο και περισσότερο κόσμο. Και αυτό το «μίσος» τροφοδοτεί και είναι ζωογόνο για δεκάδες παραβατικές συμπεριφορές, για εγκληματίες που μπορούν να βρουν πάτημα για τις πράξεις τους, για εν δυνάμει δολοφόνους όπως αυτός που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό που έκανε τη δουλειά του.

Αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας πως μέσα στο γήπεδο εντοπίστηκαν φωτοβολίδες, κροτίδες, μολότοφ και πολλά άλλα. Αλήθεια πως έφτασαν όλα αυτά στο γήπεδο; Η ΕΛΑΣ παραμένει υπεύθυνη για τον έλεγχο εκείνων που πηγαίνουν στο γήπεδο και ειδικά σε ένα παιχνίδι της επικινδυνότητας του Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (δεν έχει σημασία το άθλημα, και η Λαυρίου εν όψει βόλεϊ έγινε). Πώς έφτασαν τόσοι χούλιγκαν στο «Μ. Μερκούρη» φορτωμένοι με όπλα και πολεμοφόδια. Ένα (μεγάλο) μέρος της ευθύνης βαραίνει την αστυνομία ή τους αστυνομικούς που ενδεχομένως δεν έκαναν κάτι σωστά.

Στη συνέχεια, πώς γίνεται χρήση χημικών μέσα σε κλειστό χώρο; Ωραίο το αφήγημα για τον αέρα που έφερε τα χημικά μέσα στο γήπεδο, αλλά μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν στο κλειστό, αναφέρουν διαφορετικά γεγονότα.

Και βέβαια φτάνουμε στο κορυφαίο. Με ποια λογική προσαγάγεις 400 και πλέον άτομα. Ποιος επικεφαλής σε δημοκρατική χώρα παίρνει απόφαση να κάνει φυλετικό και ηλικιακό διαχωρισμό. Να πει δηλαδή όλοι οι άνδρες πάνω από τα 16 μαντρώνονται. Συγγνώμη αλλά αυτά τα έχουμε διαβάσει μόνο σε πρακτικές καθεστώτων. Ακόμα και όλο το δίκιο να έχει η ΕΛΑΣ, πως πάει να καλύψει την ανικανότητά της και να διασφαλίσει την τάξη, και να προφυλάξει τα στελέχη της, και να στοχεύσει στους πραγματικά υπεύθυνους, σέρνοντας εκατοντάδες ανθρώπους με κλούβες;

Αν, δε, δεχθούμε πως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν όντως οπαδική βία, επιβεβαιώνεται πως όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα μέτρα που προαναγγέλονται όχι μόνο δεν εφαρμόζονται στην πράξη, αλλά είναι λόγια του αέρα. Ακόμα και αν κάποιοι θεωρούν πως λύση δίνεται μόνο με διμοιρίες ΜΑΤ στα γήπεδα, ε ας το κάνουν σωστά. Μην αφήνουν 10 ανθρώπους μόνους τους έρμαιο στους δολοφόνους. Στην τελική ας τους πάρουν από τα Εξάρχεια...

Είναι υποχρέωση για την ΕΛΑΣ να βρει ποιος πέταξε τη φωτοβολίδα. Όχι γιατί πέτυχε τον αστυνομικό, αλλά γιατί έστειλε στο νοσοκομείο έναν άνθρωπο. Δεν είναι συντεχνιακό το θέμα. Πρέπει η αστυνομία να αποδείξει πως αφού δεν μπορεί να προλάβει ή να σταματήσει τέτοια γεγονότα, έχει τη δυνατότητα να τα στείλει στη δικαιοσύνη. Επιβάλλεται λοιπόν να βρεθεί και αυτός που κρατούσε τη φωτοβολίδα και οι δίπλα του που θα μπορούσαν να την κρατούν κι αυτοί. Μόνο τότε θα αρχίσει να αποκαθίσταται η όποια εμπιστοσύνη σε αυτό που λέγεται «αστυνομία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA