Μενού
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για γυναικοκτονία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για γυναικοκτονία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δε νομίζω πως έχουμε αντιληφθεί πλήρως το τι έγινε το βράδυ της Δευτέρας στους Αγίους Αναργύρους. Δεν είχαμε «απλά» έναν αδίστακτο δολοφόνο ο οποίος σκότωσε με τρόπο άγριο μια νεαρή γυναίκα. Είχαμε έναν αδίστακτο δολοφόνο ο οποίος σκότωσε με τρόπο άγριο μια νεαρή γυναίκα μπροστά στα μάτια ενός αστυνομικού, δίπλα στην είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος. Και αυτό το «μπροστά στα μάτια» δεν είναι μεταφορικό. Είναι κυριολεκτικό. Τόσο κυριολεκτικό που αγγίζει τα όρια του τρομακτικού.

Ένας «άνθρωπος» παίρνει ένα μαχαίρι, σφάζει μια νεαρή γυναίκα και ο αστυνομικός δεν κάνει τίποτα. Δεν αντιδρά. Το φονικό γίνεται μπροστά του και δεν αντιδρά. Δε βγαίνει από το κουβούκλιο της σκοπιάς, δε σηκώνει το όπλο του για εκφοβισμό, δε φωνάζει, δεν κάνει κάτι τέλος πάντων. Σφάζουν έναν άνθρωπο μπροστά του και δεν έχει την παραμικρή αντίδραση. Μιλάμε για τον ορισμό του όρου «μπάτσος».

Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο τρομακτικό από αυτό. Λίγο πριν δολοφονηθεί, η Κυριακή, βρισκόταν μέσα στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και ζητούσε τη βοήθεια των αστυνομικών. Τους εκλιπαρούσε. Ζήτησε να την πάει ένα περιπολικό στο σπίτι της γιατί φοβόταν. Της είπαν πως δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε. Οι αστυνομικοί, θεώρησαν πως το περιστατικό δεν ήταν σοβαρό και τη συμβούλεψαν να πάρει το 100 για να στείλει περιπολικό η Άμεση Δράση. Οι αστυνομικοί της ζήτησαν να... καλέσει την αστυνομία, δηλαδή. Μιλάμε για τον ορισμό του όρου «μπάτσοι».

Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο τρομακτικό απ' όλα αυτά. Όταν έγινε το φονικό, όταν κατάλαβαν τι είχαν επιτρέψει να συμβεί, άρχισε το damage control. Αυτό ήταν το πρώτο μέλημα τους. Η πρώτη επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ανέφερε πως «εντοπίστηκε θανάσιμα τραυματισμένη γυναίκα από αιχμηρό αντικείμενο στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων». Έτσι. Γενικά. Κάπου στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Η δεύτερη ενημέρωση ανέφερε πως το περιστατικό έγινε «πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος». Η τελική ενημέρωση ήταν πως η γυναίκα δολοφονήθηκε σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων από το τμήμα. Αυτή ήταν η «ενημέρωση» την ώρα που το άψυχο κορμί της κοπέλας βρισκόταν μπροστά στη σκοπιά, 3-4 μέτρα από την είσοδο του αστυνομικού τμήματος. Έπρεπε να φτάσουν εκεί οι πρώτοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ για να μάθουμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Μιλάμε για τον ορισμό του όρου «μπάτσοι».

Και αφού έχουν γίνει όλα αυτά έχουμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να μας ενημερώνει πως 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε θέματα διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και πως θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί «πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα, τι έπρεπε να κάνει και ενδεχομένως τι δεν έκανε η αστυνομία». Έτσι ακριβώς. Ενδεχομένως...

Α! Ναι. Μην το ξεχάσω. Από την ΕΛΑΣ φρόντισαν μέσω διαρροών να μας ενημερώσουν πως ο αστυνομικός – φρουρός είχε στο παρελθόν βρεθεί κατηγορούμενος (και είχε προφυλακιστεί) για μια υπόθεση με πλαστά διαβατήρια στον Ασπρόπυργο. Ότι τι; Μας ενημερώνουν ότι ήταν κακός «μπάτσος»; Και αν ήταν κακός «μπάτσος» γιατί επέστρεψε στην υπηρεσία του; Προς τι αυτή η διαρροή; Τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Ίσως, όμως, από την άλλη πρέπει να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το πως λειτουργεί η ΕΛΑΣ. Εντάξει, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην τα κατάφερε αλλά θυμηθείτε πόσα κεφάλια φοιτητών έσπασαν τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα στην τελευταία μεγάλη πορεία. Θα απαντήσω εγώ γιατί ήμουν εκεί: Οκτώ φοιτητές κατέληξαν στο νοσοκομείο. Θυμηθείτε σε πόσες καταλήψεις μπήκαν και ξυλοφόρτωσαν τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν. Πόσο τονώθηκε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη μετά από αυτές τις επιχειρήσεις;

Και κάτι τελευταίο. Εύχομαι η εικόνα του αστυνομικού που ξεπλένει με λάστιχο τα αίματα της Κυριακής από το πεζοδρόμιο μπροστά από το Α/Τ Αγίων Αναργύρων να «καρφωθεί» στο μυαλό όλων όσοι ευθύνονται για αυτό το αδιανόητο έγκλημα και να τους στοιχειώσει. Αν και εδώ που έχουμε φτάσει, μάλλον, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που δεν έσπευσαν αξημέρωτα να μπαζώσουν το πεζοδρόμιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA