Μενού
Ο Άκης Σκέρτσος στα θεωρία της Βουλής
Ψήφισμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Πάει κι αυτό. Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είναι πλέον νόμος του κράτους και θα λάβει τέλος (ελπίζουμε δηλαδή) κι όλος αυτός ο... εμφύλιος των τελευταίων μηνών με τους «υπέρ και κατά» και αυτούς που θα ψηφίσουν κι αυτούς που θα καταψηφίσουν.

Με 176 ΝΑΙ από τους «εθνοπατέρες», η ζωή κάποιων ανθρώπων θα αλλάξει, τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πράξη και η ζωή συνεχίζεται για όλους. 

Εξάλλου η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, το θέμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα προβλήματα της παιδείας, εδώ είναι και σήμερα. Δεν άλλαξαν, δεν εξαφανίστηκαν.

Όμως πλην της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που προφανώς μετράει κέρδη από την εξέλιξη αυτή, υπάρχουν και τα κόμματα που μετράνε τα δικά τους. Για την ακρίβεια κέρδη, αλλά και ζημιές. 

Συζήτηση στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια
Χειροκροτήματα από τα θεωρία της Βουλής | Eurokinissi

Ας τα πάρουμε από την αρχή και πάμε πρώτα στα... εύκολα. Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες εξ αρχής ήταν στη γραμμή του ΟΧΙ και της άρνησης και προφανώς δεν βγαίνουν ζημιωμένοι αν κρίνει κανείς το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Αναμενόμενη εξέλιξη. 

Στους κερδισμένους της βραδιάς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Η ομιλία του Σπύρου Μπιμπίλα ήταν ίσως η χαρακτηριστικότερη της βραδιάς και δεν είναι τυχαίο πως απέσπασε χειροκροτήματα σχεδόν από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Το ΚΚΕ, πάντα με την δική του γραμμή, κάπως... θόλωσε το αφήγημα του. Από τη μία επέλεξε να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, από την άλλη μίλησε για πρόοδο, δικαιώματα και άλλα που κανείς δεν κατάλαβε. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ενώ όλους τους τελευταίους μήνες έκανε δημοσκοπικά άλματα, εσχάτως πήγε το... πόδι στο φρένο απότομα και περιχαρακωθηκε ξανα στα γνωστά ποσοστά του.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας
Ομιλία του Σπύρου Μπιμπίλα στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνεχίζουμε... Η Νέα Αριστερά, το πρώτο της σοβαρό τεστ στη Βουλή, ως νέος σχηματισμός δεν το πέρασε αναίμακτα. Οι δύο Μουσουλμάνοι βουλευτές της απείχαν. Όσο κι αν ήταν αναμενόμενο προφανώς είναι μια... γρατζουνιά.

Πάμε τώρα και στους «τρεις μεγάλους» που λέμε και στο ποδόσφαιρο. Προφανώς και εδώ υπάρχουν και πολλά κέρδη και πολλές ζημιές που καταγράφηκαν. Τα κέρδη είναι ξεκάθαρα καθώς όλοι τονίζουν και θα τονίζουν πως... έβαλαν ένα λιθαράκι για να ψηφιστεί το ιστορικό νομοσχέδιο.

To κυβερνών κόμμα, η ΝΔ, μπορεί να καμαρώνει, να θεωρεί παράσημο που έκανε νόμο ένα τόσο δύσκολο νομοσχέδιο, που άλλαξε την ζωή πολλών συνανθρώπων μας, που έκανε ένα βήμα μπροστά ολόκληρη την κοινωνία.

Είναι ένα αφήγημα που θα αποτελέσει και όπλο στην προεκλογική φαρέτρα των ευρωεκλογών. Βέβαια και εδώ υπάρχει κι άλλη ανάγνωση, Περισσότεροι από 50 βουλευτές της ΝΔ είτε απείχαν, είτε καταψήφισαν. Ανάμεσά τους και μέλη της Κυβέρνησης

Το πιο σοβαρό ρήγμα όμως ήταν η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Προφανώς και το «ουδέν σχόλιο» που βγήκε αμέσως ως διαρροή από του Μαξίμου είναι μια προσπάθεια υποβάθμισης των λεγομένων του πρώην Πρωθυπουργού, που βρήκε το βήμα της Βουλής ως μια καλή ευκαιρία για το δικό του... μανιφέστο.

Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σήκωσε το «μπαϊράκι» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αφού πλην του νομοσχεδίου έκανε γενική κριτική στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, θέλοντας να... αγκαλιάσει την λαϊκή Δεξιά που «μουρμουράει» με την μετατόπιση του κόμματος προς το Κέντρο. Είναι βέβαιο πως το... έργο «Αντώνης Σαμαράς» θα έχει και άλλα επεισόδια.

Ο Αντώνης Σαμαράς
Ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια της Βουλής | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο ΠΑΣΟΚ, οι... αντάρτες μετρήθηκαν 11 τελικά. Τα πρώτα προγνωστικά των περασμένων εβδομάδων μιλούσαν για περισσότερους «εκτός γραμμής». Βέβαια σε ένα κόμμα, με κοινοβουλευτική δύναμη 32 βουλευτών, δεν τους λες και λίγους. Δεν είναι λίγοι όσοι έκαναν λόγο για... στάση ντροπής, με βάση το παρελθόν και την βαριά κληρονομιά του Κινήματος. 

Ακόμη και τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου σε λεπτά ζητήματα δικαιωμάτων θυμήθηκαν. Σαφώς και υπάρχει μια δυσαρέσκεια από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά δεν φαίνεται πως θα υπάρξει θέμα σύγκρουσης με κάποιον ή κάποιους. Εξάλλου η πλειοψηφία στάθηκε στο ύψος της. Όσο για τους έντεκα; Είπαμε η λέξη κλειδί είναι το... συνειδησιακό που λειτουργεί πως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για όλα.

Στην πιο δύσκολη θέση μοιάζει να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που εξ αρχής έκανε λόγο για κομματική πειθαρχία μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο αφορά την παρουσία τους στην ψηφοφορία.

 Πλέον όταν τελειώσει η πανηγυρική διάθεση από τα πάρτι, υπάρχει και η ώρα της... κρίσης. Κι αν εύκολα ή δύσκολα θα ξεμπερδέψει με τις υποθέσεις της Νίκης Κασιμάτη και του Όθωνα Ηλιόπουλου, ο «Κασέλ» βρίσκει ξανά μπροστά του τον Παύλο Πολάκη. Ο... αψύς Σφακιανός επέλεξε τον δρόμο της αποχής και μάλιστα αιτιολόγησε το γιατί με ένα... σεντονι στα social media. 

Αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις του. Μένει να δούμε αν ο Κασσελάκης θα κάνει πράξη όσα είπε περί... κυρώσεων. Αν πάντως έβαζα ένα ευρώ στοίχημα, μάλλον θα το πόνταρα στη... ληθη του προέδρου.

«Τι να κανεις; Να κάτσεις να μαλώσεις τώρα...».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA