Μενού
Κάνιε Γουέστ και Μπιάνκα Σένσορι
Κάνιε Γουέστ και Μπιάνκα Σένσορι | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες ημέρες, όλα τα media ασχολούνται με την εμφάνιση της Bianca Censori στο κόκκινο χαλί των Grammys 2025. Ο μισός πλανήτης ξύπνησε για να σχολιάσει και κυρίως να κατακρίνει την Bianca, η οποία είναι αρχιτέκτονας και μοντέλο, που πολλοί την έχουν γνωρίσει ως σύντροφο του Kanye West. Η ίδια επέλεξε να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες φορώντας μία γούνα, την οποία έβγαλε για να φανεί εξ' ολοκλήρου το γυμνό της σώμα, κάτω από ένα φόρεμα με nude διαφάνεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Bianca με τον Kanye έκαναν μια αναπαράσταση του εξωφύλλου του άλμπουμ “Vultures I” του West, στο οποίο η Censori απεικονίζεται με γυρισμένη την πλάτη, φορώντας μόνο μπότες, με ένα κομμάτι ύφασμα να καλύπτει τα οπίσθιά της.

Οι πρώτοι τίτλοι που εμφανίστηκαν αμέσως, έκαναν λόγο για «προκλητική εμφάνιση», «αποκρουστικό θέαμα», «σοκαριστικό», και ότι ήταν μια κίνηση που «δεν έκανε η ίδια η Bianca με δική της βούληση και πλήρη συνείδηση», αφού για τα μίντια, πρόκειται για μία ακόμα γυναίκα που ετεροκαθορίζεται με βάση το ποιος είναι ο σύντροφός της και όχι ως μια αυθύπαρκτη προσωπικότητα που έχει ελευθερία σκέψης και έκφρασης.

Όταν εν έτει 2025 προσπαθούμε να ισοπεδώσουμε, να καταπολεμήσουμε και να αντικρούσουμε στερεότυπα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλου, το γάμο των ομόφιλων ζευγαριών, την υιοθεσία και την τεκνοποίηση, όλος ο πλανήτης ξαφνικά «σοκάρεται» από την εικόνα ενός γυμνού γυναικείου σώματος.

Γιατί ένα γυμνό σώμα μιας γυναίκας μας σοκάρει τόσο πολύ; Το γυμνό και ημίγυμνο γυναικείο σώμα τείνει να αντικειμενοποιείται και να σεξουαλικοποιείται, επειδή ακριβώς είναι γυναικείο. Διαχρονικά στην πατριαρχική κουλτούρα, το γυναικείο σώμα έχει μια διαφορετική νοηματοδότηση από το ανδρικό και ανέκαθεν ήταν αποδέκτης σχολιασμού, σεξισμού, υποτίμησης, χλευασμού, μισογύνικων σχολίων και «αντικείμενο» παρατήρησης.

Εξάλλου, όσοι είμαστε Millenials, από πολύ μικροί θυμόμαστε περιοδικά και διάφορα “lifestyle” έντυπα να μοστράρουν στα γυαλιστερά τους εξώφυλλα γυναικείες φιγούρες με εσώρουχα και λάγνο βλέμμα, για να αφυπνίζουν τη φαντασία των ανδρών, για να είναι ένα κομμάτι μιας τέρψης της ανδρικής ματιάς και τίποτα παραπάνω. Αυτά τα εξώφυλλα, ευνόησαν σιγά σιγά μια κυρίαρχη αντίληψη ότι το γυναικείο σώμα είναι αποκλειστικά για αυτό τον λόγο- ως ένα απόλυτα σεξουαλικοποιημένο προϊόν.

Προσωπικά θεωρώ πως η αξία της Bianca - και οποιασδήποτε γυναίκας- δεν καθορίζεται από το ποιος είναι ο σύντροφός της, ούτε πρέπει να αναφέρεται απλά ως σύντροφος κάποιου. Η Bianca είναι μια γυναίκα με δική της προσωπικότητα, βούληση, που κάνει για τους δίκους της λόγους κάποιες επιλογές. Και ναι ο Kanye μπορεί να μας έχει δώσει πολλές φορές αφορμή να τον θεωρούμε κακοποιητικό, όμως ας μην εναποθέτουμε τα πάντα σε αυτό.

Οι επιλογές αυτές της Bianca δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο σχολιασμού, σε μια κοινωνία που θέλει να προσδιορίζεται ως δήθεν προοδευτική. Αυτή η κατ' εξαίρεση σεμνοτυφία μπροστά σε ένα φυσικό, γυμνό σώμα, περισσότερο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Το ίδιο και εκείνοι που σοκάρονται ή νιώθουν άβολα μπροστά σε αυτό το θέαμα, προβάλλοντας ηθικολογίες της πλάκας.

Είναι ΟΚ να βλέπουμε ένα γυμνό γυναικείο σώμα, αν το αποσυνδέσουμε από όλα αυτά τα στερεότυπα που συνοδεύουν τις γυναίκες διαχρονικά. Δεν είναι όμως ΟΚ να χλευάζουμε μια γυναίκα γι' αυτή της την επιλογή ούτε να την αντικειμενοποιούμε, διαιωνίζοντας όλα αυτά τα στερεότυπα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA