Μενού
Μετανάστες
  • Α-
  • Α+

Κοινωνικός κανιβαλισμός, αυτοδικία, ακροδεξιά πογκρόμ. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, το μίσος, σαν τον φοίνικα αναδύθηκαν ξανά μέσα από τις στάχτες.

Εχθές απανθρακώθηκαν μετανάστες -«κομμάτια»- στη φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς και για μερικούς αυτό ήταν ένα χαρμόσυνο νέο, πανηγύριζαν, ένιωθαν «ανακούφιση», ευχόντουσαν θάνατο, χυδαιολογούσαν και πατούσαν στις ψυχές που χάθηκαν με τον πιο βάναυσο τρόπο, κατατρεγμένοι, κυνηγημένοι, μόνοι -«κομμάτια».

Έτσι ξεκίνησε λοιπόν κι ένα μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών και το σκοτάδι που μας σκέπασε δεν ήταν πια μόνο από τον καπνό. Δεν παίρναμε ανάσα όχι μόνο από τις στάχτες, η φωνή μας δεν έβγαινε όχι μόνο από την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Όλα αυτά άρχισαν από μέσα μας, όταν το μίσος βρήκε πάλι μια χαραμάδα και ξεχύθηκε στους δρόμους.

Το viral βίντεο με τον πολίτη που «συνέλαβε» και «φυλάκισε» μετανάστες σε τρέιλερ αυτοκινήτου, έκανε εχθές τον γύρο του διαδικτύου. «Κομμάτια», γονατισμένοι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, με τον φόβο στα μάτια για το τι μπορεί ακόμη να τους επιφυλάσσει η μοίρα.

Άνθρωποι που γύρευαν καλύτερη ζωή έφυγαν από τις χώρες τους, ταλαιπωρήθηκαν, πείνασαν, έπεσαν θύματα διακινητών και τώρα βρέθηκαν αντιμέτωποι και με αυτόκλητους σερίφηδες, με αυτόκλητους τιμωρούς.

Ο «εθνοσωτήρας» λοιπόν, που «καθάριζε» τον Έβρο, αναφερόταν στους μετανάστες λέγοντας ξανά και ξανά «κομμάτια». Οι ψυχές για αυτόν και τους ομοίους του είναι «κομμάτια».

Αυτή η λέξη γυρνάει διαρκώς στο μυαλό μου και μου δημιουργεί απέχθεια, στενοχώρια, θλίψη, ντροπή. Μάλιστα ακόμη και βουλευτής με αναρτήσεις του προέτρεπε τους πολίτες να «πάρουν τον νόμο στα χέρια τους», να «μαζέψουν όσους μετανάστες βρουν μπροστά τους», ενώ τους κατέστησαν και υπεύθυνους για τις φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Φυσικά, οι φασίστες βρήκαν ξανά τον ένοχο. Ο... βούρκος αποφάσισε πως ήταν οι μετανάστες.

Ένα επιτελικό κράτος απροετοίμαστο και ανεπαρκές, ένα επιτελικό κράτος που καταρρέει, που καίγεται ξανά και ξανά, ένα επιτελικό κράτος που μας καθιστά σαφές με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε μόνοι μας. Κι όμως, εμείς, τα βάζουμε ο ένας με τον άλλον.

Γεννιέται μέσα μας ο φόβος, το μίσος και προσπαθούμε να επιβιώσουμε τρώγοντας ο ένας τον άλλον.

«Κομμάτια»... Κομμάτια είμαστε όλοι. Κομμάτια του ίδιου παζλ, κομμάτια του ίδιου πλανήτη και όταν έρθει η ώρα που θα το καταλάβουμε όλοι αυτό, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Προς το παρόν... πονάει το μέσα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA