Μενού
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη για τη 28η Οκτωβρίου | ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ / EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Η φράση «θέτει εαυτόν εκτός Κινήματος» ήταν η... ταυτότητα του Ανδρέα Παπανδρέου την δεκαετία του '80 όταν κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Ο τότε πανίσχυρος Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να... αποκεφαλίζει ακόμη και κραταιά στελέχη τα οποία διαφωνούσαν σε πολιτικές και πρακτικές του.

Με την παραπάνω φράση τους «κατέβαζε από το τρένο της Αλλαγής» προκαλώντας ενίοτε και κρίσεις στο κόμμα του, χωρίς ουδέποτε όμως να γνωρίσει την αμφισβήτηση. Ειδικά την περίοδο '81-'89.

Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο για τον Στέφανο Κασσελάκη. Και πως θα μπορούσε άλλωστε; «Κοπιάροντας» μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου μπορεί να κάνει... επικοινωνιακό γκελ, αλλά δεν σε κάνει και Ανδρέα. Μεγαλύτερη εξήγηση φαντάζομαι δεν χρειάζεται.

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε που... ανήκει πολιτικά ή συγκεκριμένη φράση ή αν οι όψιμοι συνεργάτες του του... την θύμισαν προκειμένου να γίνει και με αυτό τον τρόπο τον πολυπόθητο άνοιγμα προς το κέντρο.

Πάντως από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, την περασμένη εβδομάδα την χρησιμοποίησε αρκετά στις περιπτώσεις των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα. Μια τετραπλή προεδρική διαγραφή, που όμως στην πορεία δεν αποκλείεται να αλλάξει, αφού οι καταστατικοί λαβύρινθοι της Κουμουνδούρου δεν κάνουν και τόσο «εύκολα» τα θέλω του Κασσελάκη και των υποστηρικτών του.

Το Πειθαρχικό και τα άλλα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν τον τελευταίο λόγο και δεν αποκλείεται οι τελικές αποφάσεις να έχουν ανατροπές. Εκεί είναι που θα υπάρξει και η απόλυτη αντίφαση.

Ο νέος πρόεδρος που πριν από μερικές εβδομάδες εκλέχτηκε από το σώμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό κοντά στο 60%, να μην μπορέσει να περάσει καμία από τις διαγραφές που εισηγήθηκε. Εδώ είναι που κολλάει και το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» ως τίτλος τούτου εδώ του σημειώματος. Αν όλη η 4άδα ή κάποιοι εξ' αυτών οδηγηθούν στην πόρτα της εξόδου τότε αυτομάτως έρχεται ακόμη πιο κοντά, το έτσι κι αλλιώς υπαρκτό, σενάριο της διάσπασης. Εξάλλου πριν ακόμη διεξαχθεί ο 2ος γύρος των εσωκομματικών εκλογών που σήμαναν τον θρίαμβο του Στέφανου Κασσελάκη, η λέξη «διάσπαση» ήταν... καραμέλα στα χείλη των περισσοτέρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο στρατόπεδο κι αν είχαν διαλέξει.

Από την άλλη αν τελικά στο τέλος της ημέρας δεν περάσει καμία διαγραφή, αμέσως χάνει και τεράστιο μέρος της δυναμικής του ο νέος πρόεδρος. Πάει στράφι το αφήγημα του «αδιαμεσολάβητα», πάει στράφι το εύηχο σύνθημα «άλλαξε τα όλα». Αν ως νέος, άφθαρτος και με την δυναμική που δίνει μια εκλογή κόντρα σε παλιοσειρές του κόμματος δεν μπορεί να περάσει την γραμμή του, τότε η συνέχεια δεν θα είναι όπως την φαντάζεται ο ίδιος, είτε την ονειρεύονται όσοι έδωσαν το δίευρο για να τον εκλέξουν.

Ίσως τελικά λόγω ενθουσιασμού και απειρίας το χαρτί των διαγραφών, προφανώς και έσχατο μέσο αντιμετώπισης κρίσης, να έπεσε νωρίς στο τραπέζι. Ίσως και όχι. Οι επόμενες μέρες θα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος στον ΣΥΡΙΖΑ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA