Μενού
YouTuber
YouTuber | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η ελληνική κοινωνία ήταν πάντα κακοποιητική. Όποιος μιλάει για τον «παλιό καλό καιρό» απλά ζει στον κόσμο του ή ονειρεύεται εποχές με το κούρεμα του «τέντι μπόϊ», το δημόσιο κυνήγι του (φανερού) ομοφυλόφιλου, τη νόμιμη σφαλιάρα, την αρκούδα που ήταν δεμένη στην αλυσίδα και το να φιλάς ντε και καλά το χέρι του παπά στον δρόμο.

Και βέβαια τα τριτοκοσμικά ιδρύματα αποθήκευσης ψυχών που παραπέμπουν σε ταινίες τρόμου. Αυτή ήταν η ελληνική κοινωνία τις «καλές εποχές» (όχι και πολύ παλιά). Μόνο που δεν είχε τα social media ώστε να βγάζουν και καλά λεφτά οι κακοποιητές.

Το έκαναν τότε μόνο για διασκέδαση ή άντε για έναν μισθό, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια μεγάλη μπίζνα με χιλιάδες «πελάτες» να περιμένουν με λαχτάρα και ανοιχτό το πορτοφόλι, τον εξευτελισμό του συνανθρώπου. Μέχρι πριν λίγο καιρό τα βλέπαμε σε ταινίες και σειρές, αλλά είναι εντυπωσιακή πλέον η ταχύτητα που αυτά τα φαινόμενα γίνονται από σενάριο πραγματικότητα! Και εις κατώτερα μπορεί να πει κάποιος…

Είναι σαφές ότι και σε τέτοιου είδους εγκλήματα δεν υπάρχει τιμωρία που (ακόμα και αν επιβληθεί) είναι αρκετή για να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Αν επιβληθεί», γιατί είναι πιθανό με έναν καλούτισκο δικηγόρο στο τέλος της ημέρας να φταίει το θύμα γιατί με τη συναίνεση του στην κακοποίησή του, έφτασε να… εκθέσει έναν εξαιρετικό επαγγελματία.

Τον Youtuber που έριχνε (στην καλύτερη περίπτωση) τα χαστούκια δηλαδή. Ο οποίος άλλωστε μπορεί να επικαλεστεί ότι είχε οργανώσει ένα «κοινωνικό πείραμα» προκειμένου να δει πόσο διαθέσιμός είναι κάποιος να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Μπορεί να κάνει και μια δωρεά κανά πεντοχίλιαρο σε κάποιο ίδρυμα και να συνεχίσει το ίδιο βρώμικος για κάποια άλλη δουλίτσα. Μη γελάτε! Να κλαίμε όλοι μαζί γιατί κάποια από τα παραπάνω και θα ειπωθούν και πιθανότατα θα γίνουν αποδεκτά. 

Το να πεις πως, μια καλή ποινή θα ήταν να βρεθεί στη θέση των θυμάτων του ο κακοποιητής και να βιώσει τις ίδιες καταστάσεις ανακυκλώνει τη γνωστή κουβέντα για το αν η ικανοποίηση του θυμικού, εξυπηρετεί τελικά τη δικαιοσύνη. Δεν έχω καταλήξει, δεν το θεωρώ και πολύ πιθανό και δεν ξέρω και πόσο ικανοποιεί κυρίως τα θύματα ακόμα και αν αυτά είναι εν ζωή.

Ας σκεφτούμε μόνο ότι αν τον γλίτσα Youtuber που συνελήφθη πρόσφατα τον υπέβαλε κάποιος στον ίδιο εξευτελισμό πάλι το ίδιο κοινό (που πλήρωνε αυτόν) θα έτρεχε να ικανοποιηθεί με το θέαμα. Το να μείνει πάντως στη φυλακή για μεγάλο διάστημα θα ήταν η απλή, «βασική» λύση. Όποιος πιστεύει ότι θα συμβεί αυτό ας τολμήσει να ορκιστεί στο ευαγγέλιο που υπάρχει μπροστά στην έδρα. 

Σκεπτόμενοι τέτοια φαινόμενα μπορούμε να πούμε κάποιο ωραίο τσιτάτο όπως ότι: «Η κοινωνία οφείλει ενωμένη να σταθεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα». Ωραία ιδέα, αλλά αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα είναι σημαντικό μέρος της κοινωνίας να είναι ενωμένο για να πληρώσει και να καταναλώσει τέτοια φαινόμενα. Τα οποία μάλιστα προβάλλονται όχι στο dark web αλλά μέσα από ανοιχτές, νόμιμες πλατφόρμες που μπορεί να σου κατεβάσουν κάποια φωτογραφία με νεκρά παιδιά στη Γάζα αν την ανεβάσεις γιατί «παραβιάζει του όρους της κοινότητας».

Η «κοινότητα» όμως μπορεί να βιάζει ελεύθερα, την ψυχή και το σώμα ενός συμπολίτη μας και η πλατφόρμα να το αναπαράγει χωρίς καμία επίπτωση. Μπορούμε λοιπόν εύκολα να βγάλουμε το συμπέρασμα ποια ακριβώς είναι αυτή η «κοινότητα» για να αναλογιστούμε αν το παιχνίδι είναι πολύ κοντά να χαθεί ή είναι ήδη χαμένο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA